Ronald Jansen met het naslagwerk in zijn handen.
Ronald Jansen met het naslagwerk in zijn handen. Ronald Jansen

Oud-Beltrummer Ronald Jansen rondt 10-jarig project af over zijn geboorteplaats

Algemeen

‘Overzicht van meerderjarige inwoners van Beltrum en naaste omgeving 1750-1899’

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Hij woont al sinds 2000 in Pannerden, in de Liemers, daarvoor in Winterswijk, maar de navelstreng met het dorp waar hij geboren werd is nooit doorgeknipt. Zijn vader was George Jansen die in Beltrum en omgeving bekendheid genoot als hoofd van de school. De oud-Beltrummer bracht in december 2020 een genealogisch naslagwerk over zijn geboorteplaats uit met de titel ‘Overzicht van meerderjarige inwoners van Beltrum en naaste omgeving 1750-1899'.

De historische belangstelling voor zijn geboorteplaats was aanleiding voor het boek. Zowaar een hele klus. Ruim 10 jaar lang werkte hij aan het omvangrijke naslagwerk. "Ik heb geprobeerd inzicht te krijgen in de familiegeschiedenis van het platteland van Beltrum en omstreken,” vertelt Jansen aan de telefoon vanuit Pannerden. "Dit was een van de dingen die op mijn lijstje stonden die ik in mijn leven voor mekaar wilde krijgen. Om het onder de aandacht te brengen bij de plaatselijke bevolking. Mijn wortels liggen daar. Ik heb er de laatste tijd de nodige energie in gestoken om het allemaal op papier te krijgen.”

6900 Inwoners
Aan de hand van het aangewezen bronnenmateriaal rangschikte Jansen de namen van de personen alfabetisch op familienaam. Naar schatting worden er meer dan 6900 meerderjarige inwoners uitvoerig behandeld over een periode van 150 jaar. Het ingenaaide werk met genealogische informatie bevat 1054 pagina’s en is geïllustreerd met vele foto’s van huwelijksakten. Ook zijn er bidprentjes en afbeeldingen van Beltrum uit eigen collectie in opgenomen. “Het was mijn eigen idee om dit te gaan doen. Het gaat over de mensen die daar gewoond en geleefd hebben. Op deze manier krijgen Beltrummers een idee wie hun voorouders zijn geweest en wat er allemaal zoal gespeeld heeft. Veel mensen zijn met stambomen bezig.”

Jansen dook de gemeentelijke en kerkelijke archieven in om de gegevens boven water te krijgen en deze te bundelen. “Ik werk zelf bij het archief van de gemeente Zevenaar. Dus ik kan heel gemakkelijk aan informatie komen. De archieven van de voormalige gemeenten Beltrum en Eibergen heb ik uitvoerig geraadpleegd. Via sites en plaatselijke archieven.” Zijn zoektocht liep vooral via de digitale weg. “Het is openbare informatie omdat de personen die in het boek voorkomen allemaal overleden zijn.”

Bewuste keuze
De keuze voor de periode 1750-1899 was een bewuste voor Jansen. “Ik heb een eerste aanzet gegeven door met deze periode te beginnen. Een behoorlijk lange periode. Dan heb je veel werk om al die mensen te inventariseren. De meesten hebben nog nazaten in Beltrum. Het zijn vaak hun voorouders. Ik heb zoveel mogelijk mensen beschreven die er kort dan wel lang gewoond hebben. Je vermeldt de complete naam die met de geboorte is meegegeven. Verder zijn per persoon de ouders, de data van geboorte, huwelijk en overlijden en hun beroepen vastgelegd. Alleen de personen die in de buurtschappen Beltrum, Avest en Lintvelde hebben gewoond worden uitvoerig behandeld.”

Geringe oplage
De oplage van het naslagwerk is gering. “In eerste instantie 50 stuks. Ik ga eerst kijken hoe het loopt. Als er veel vraag naar is dan kan ik altijd nog bij laten drukken.” Een vervolg maken op de door hem beschreven periode tot 1900 ligt niet in de bedoeling. “Dat mag een ander gaan doen. Er komt heel veel bij kijken. Het is belangrijk dat de informatie klopt. Er kunnen onderlinge relaties worden gelegd. Als je er een beetje handigheid in krijgt dan kun je zo maar een stamboom maken.”

Het boek kost 40 euro en is te bestellen bij www.bol.com en de boekenshop van BoekenGilde, onder auteursnaam R.A.M. Jansen. Het boek is ook verkrijgbaar bij de auteur zelf.

Het boekwerk ziet er indrukwekkend uit.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant