Gazon onderhouden

XInterviews & Achtergrond

Voor een mooie groene grasmat in je tuin is het van belang om het gazon goed te onderhouden. In dit artikelen lees je meer over wat hier allemaal bij komt kijken.

Gras verticuteren
Verticuteren is het verwijderen van de harde bovenlaag van je gazon die bestaat uit mos, onkruid en kleine deeltjes gras die achterblijven na het grasmaaien. Dit doe je om ervoor te zorgen dat het gras meer lucht krijgt en zodoende beter zal groeien. Maar wanneer verticuteren? In ieder geval een keer voordat het gras begint te groeien in het voorjaar. Daarnaast kun je dit in het najaar nog een keer herhalen, om het gras goed voor te bereiden op de komende winter.

Gazon bemesten
Door je gazon te bemesten voorzie je het van extra voedingsstoffen. Dit zorgt ervoor dat het gras beter zal groeien en daarnaast ook beter bestand zal zijn tegen bijvoorbeeld mos, onkruid en extreme weersomstandigheden. Voor het beste resultaat bemest je het gazon drie keer per jaar, in het voorjaar, de zomer en het najaar.

Kalk strooien
De zuurgraad van de grond is van invloed op de opname van voedingsstoffen door het gras. Wanneer de grond te zuur is, is de opname niet optimaal. Je kunt dan kalk strooien om de zuurgraad te verlagen en zodoende de opname van voedingsstoffen door het gras te verbeteren. Let er echter wel op dat je kalk strooien en het gazon bemesten niet gelijktijdig doet, want dan kunnen de mest en het kalk elkaar tegenwerken. Zorg dat hier ongeveer twee weken tussen zit.

Grasmaaien
Regelmatig het gras maaien zorgt ervoor dat je een mooi dicht gazon krijgt en dat ook onkruid veel minders kans heeft om op te komen. Voor het beste resultaat zul je dit toch wel eens per week moeten doen in de periode dat het gras groeit, waarbij je er zelfs voor kunt kiezen om dit twee keer per week te doen in het voorjaar wanneer het gras het hardste groeit.

Gazon sproeien
Tenslotte is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gras voldoende water krijgt, zodat het goed kan groeien. In droge periodes in de zomer is het dus verstandig om je gazon te sproeien en zo van wat extra water te voorzien. Dit is nog eens extra belangrijk voor een nieuw gazon, om te voorkomen dat het jonge gras uitdroogt en dood gaat.


Dit artikel wordt u aangeboden door Hovenier.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant