Gerda ter Denge, kandidaat-wethouder, voorgedragen door het CDA. Foto: PR

Gerda ter Denge, kandidaat-wethouder, voorgedragen door het CDA. Foto: PR

Wethouder Ter Denge dinsdag benoemd

Algemeen

BERKELLAND - Afgelopen week trad Gerda ten Berge in dienst als wethouder van de gemeente Berkelland. De raad kwam daarvoor twee keer bijeen. Maandagavond werd Ter Denge officieel voorgedragen. De commissie tot onderzoek naar de geloofsbrieven had de nevenfuncties van de kandidaat onderzocht en kennis gekomen van het door de burgemeester en griffier ingestelde integriteitonderzoek. De voorzitter van de commissie meldde online als conclusie dat: “De commissie geen wettelijke beletselen voor de voordracht had gevonden.”

Door Rob Stevens

Na de voordracht kwamen de fractievoorzitters aan het woord. Wat bleek? Iedereen was eigenlijk wel blij dat het CDA op zo’n korte termijn een geschikte nieuwe wethouder heeft gevonden, zeker voor het zo lastige zorgdossier. Ter Denge heeft ruime politieke ervaring als gemeenteraadslid in de gemeente Gorssel en als gedeputeerde voor het CDA in de provincie Overijssel. Alle fractievoorzitters dankten haar voorganger Marijke van Haaren voor de plezierige samenwerking en haar vijf jaar inzet voor de gemeente Berkelland. Iedereen wenste Marijke en haar man Jan het beste voor de toekomst. Van Haaren vertrok eind vorig jaar als wethouder om haar man, die ziek is, bij te staan. Marijke volgde vanuit Lochem de digitale bijeenkomst en dankte via de voorzitter, burgemeester Joost van Oostrum, iedereen voor de hartelijke woorden.

Dinsdagavond dan volgde de schriftelijke stemming over de voordracht. De bijeenkomst was digitaal. Alleen de leden van de stemcommissie, de burgemeester, Gerda ter Denge en de fractievoorzitter van het CDA, Gerard Hillhorst, waren voor de beëdiging aanwezig in de collegezaal. Er werden 27 geldige stemmen uitgebracht, unaniem vóór de benoeming. Joost van Oostrum nodigde Gerda ter Denge vervolgens uit bij het katheder en nam haar, op enige afstand, de eed af. De eed houdt in dat een aankomend wethouder ‘niemand enige gift beloofd of gegeven te hebben om benoemd te worden en dat zij van niemand enige gift of belofte zal aannemen om iets in hun ambt te doen of na te laten’. Ter Denge antwoordde met: “Dat beloof ik, zo waarlijk helpe mij God almachtig”. Van Oostrum wenste haar succes en zei uit te kijken naar de samenwerking met haar en sprak de wens uit dat Berkelland veel profijt van haar kennis en kunde zal hebben. Van Oostrum: “U stapt in de schoenen van de zeer gewaardeerde voorgangster Marijke van Haaren, maar ik ben ervan overtuigd dat u in uw eigen schoenen én een eigen route daar ook een goede invulling aan zult geven”. Hij feliciteerde ter Denge als eerste en overhandigde haar een bos bloemen en een nogmaals uitgesproken welkom in Berkelland. Ook de fractievoorzitter van het CDA Gerard Hilhorst feliciteerde haar met een bos bloemen. Vanaf het scherm klonken meer felicitaties van de overige raads- en collegeleden en er werd geklapt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant