Informatiebijeenkomst zonneveld Hupsel

HUPSEL - Om de Achterhoek duurzaam te versterken zal ook in de regio zelf duurzame energie opgewekt moeten worden. Hiervoor ontstaan verschillende initiatieven. Solarfields, Agem en BerkellandEnergie werken samen aan de plannen voor Zonneveld Hupsel. Op woensdag 10 maart wordt er een digitale informatiebijeenkomst georganiseerd waarin omwonenden, betrokkenen en geïnteresseerden worden bijgepraat over de plannen.

Projectontwikkelaar Solarfields heeft de samenwerking met lokale energiecoöperatie BerkellandEnergie en regionale energiecoöperatie Agem opgezocht om samen het zonneveld te ontwikkelen. De initiatiefnemers achter zonneveld Hupsel vinden het belangrijk dat Achterhoekers zelf grip te houden op de eigen energievoorziening. Hierbij wordt in kaart gebracht wie welke wensen heeft en waar mogelijkheden liggen. Maar ook waar knelpunten liggen en hoe de initiatiefnemers die samen met omwonenden kunnen oplossen. Tijdens de informatieavond wordt er het plan gepresenteerd dat zal worden ingediend bij de gemeente Berkelland.

Landschappelijke inpassing
Op basis van gesprekken met direct omwonenden en betrokken organisaties is de landschappelijke inrichting van het zonneveld samen vormgegeven. Ideeën en wensen van de omgeving zijn zoveel mogelijk verwerkt in het definitieve inrichtingsplan voor het stuk grond van circa zestien hectare, aan de Groenloseweg en aan de Twenteroute tussen Groenlo en Eibergen. Een landschapsarchitect van het Adviesbureau Eelerwoude, neemt de online aanwezigen mee in het ontwerp van zonneveld Hupsel en laat zien op welke wijze de ontvangen ideeën en wensen zijn opgenomen in de landschappelijke inpassing.

Samen doen en samen eigenaar
Alle inwoners van gemeente Berkelland kunnen samen mede-eigenaar worden en voor omwonenden is het financieel aantrekkelijk om mee te investeren in het zonneveld. Het bestuur van BerkellandEnergie zal tijdens de digitale informatieavond geïnteresseerden bijpraten over het lokaal eigendom en de mogelijkheden om financieel deel te nemen aan het project. De bedoeling is dat het toekomstige zonneveld voor 50% lokaal eigendom wordt, met een lokale energiecoöperatie als mede-eigenaar van het zonneveld.

De informatieavond vindt plaats op woensdag 10 maart van 20:00 tot 21:30 uur. In verband met de huidige coronamaatregelen vindt de bijeenkomst digitaal plaats. Aanmelden voor 9 maart via www.agem.nl/zonneveldhupsel.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden