Rogier Moed uit Lochem. Foto: eigen foto
Rogier Moed uit Lochem. Foto: eigen foto

Angstbeeld van windturbines laat Lochemer Rogier Moed van politieke kleur verschieten

Algemeen

ACHTERHOEK – Welke kant moet het volgens Achterhoekers op met Nederland? Op deze vraag proberen wij antwoorden te vinden in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart. De redactie van deze krant presenteert de komende weken een serie interviews waarin inwoners van deze regio vertellen wat er volgens hen moet gebeuren. Deze week Rogier Moed uit Lochem.

Door Rudi Hofman

Slapeloze nachten heeft Rogier Moed sinds een buurvouw hem vertelde over een plan voor (tot) 270 meter hoge windturbines nabij zijn trainings- en retraitecentrum in Lochem. Dat centrum staat in een zoekgebied voor windenergie in de Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio waartoe Lochem behoort. Moed vindt het plan onverteerbaar: “Dit maakt dat ik als GroenLinks-stemmer voor het eerst naar rechts ga kijken.”

Tot zijn verhuizing ruim een jaar geleden naar Lochem werkte Rogier (43) als teamcoach op de Hogeschool in Rotterdam. In de havenstad is de Euromast met 185 meter het hoogste bouwwerk. Deze eyecatcher zou in het niet vallen bij de mega windturbines die wellicht een plek krijgen in zijn ‘achtertuin’.

“Dit kan voor ons een groot probleem worden. Klanten komen hier voor de rust, stilte en natuur. Het windmolenplan is buitenproportioneel. Voor deze plek maar ook voor de hele Achterhoek. Die kolossale dingen zouden de omgeving een industriële uitstraling geven en het landschappelijke en rustieke karakter tenietdoen”, zegt Rogier.

Centrum Athanor is de naam van het trainings- en retraitecentrum met drie hectare buitenterrein in het buitengebied van Lochem. Eigenaren Rogier en zijn vrouw Karian van der Haak runnen dit sinds 2 januari 2020. Zij verwachten in april hun eerste kindje.

Een droom, noemt Rogier de kans op deze fraaie locatie aan de slag te kunnen. De droom is tijdelijk verstoord door de gevolgen van de coronacrisis, maar de bouw van forse windturbines zou voor hem en zijn partner een nachtmerrie betekenen.

In de RES wordt voor het Lochemse zoekgebied gesproken over vier windturbines tot 2030 en daarna nog eens twaalf. Moed vreest dat dit hem veel klanten gaat kosten en ook dat Centrum Athanor nagenoeg onverkoopbaar wordt.

Beetje steun
Momenteel kunnen Rogier en Karian nog beperkt gasten ontvangen dankzij de hotelfunctie van Athanor. Hun inkomsten blijven niettemin sterk achter bij wat er zou moeten binnenkomen. Rogier: “We krijgen een beetje steun dankzij de regelingen van de overheid. Het is niet genoeg, maar wel fijn. Met alles wat we krijgen zijn we blij.”

Wat de ondernemer niet vrolijk stemt, is de manier waarop de politiek kijkt naar de maatregelen die nodig zijn om de klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Tot op heden stemde Moed voornamelijk op GroenLinks, maar die partij heeft zijns inziens ‘oogkleppen op en weigert naar het hele plaatje te kijken’. Hij noemt dit ‘betreurenswaardig en simpel’.

“Op zich ben ik voor duurzame energie. Ik ben niet tegen een zonneveld mits dat met bosschages en houtwallen wordt ingekleed. En als er ergens een windmolen staat, vind ik dit helemaal niet erg. Maar meerdere hoge windmolens bij elkaar, dat past niet in het Achterhoekse landschap. Bovendien zou je moeten kijken wat de invloed van windturbines is op de gezondheid van omwonenden en hoe bedrijven kunnen worden gecompenseerd. Daarmee wordt nog helemaal geen rekening gehouden”, zegt Rogier.

De Lochemer vindt het vreemd dat Nederland een minimale afstand van 400 meter tussen bebouwing en een windmolen aanhoudt ongeacht de turbinehoogte, terwijl landen als Duitsland en Denemarken qua afstand uitgaan van tien keer de tiphoogte van de windmolen(s).

Datacenters
Rogier begrijpt niet dat de overheid stelt dat de capaciteit van windturbines op zee onvoldoende is. “Er zijn al bijna tweehonderd datacenters in Nederland. We hebben kunnen lezen dat Amazon een datacenter wil bouwen waarvoor windmolens in onze Noordzee de elektriciteit moeten leveren. De benodigde hoeveelheid staat gelijk aan het stroomgebruik van een half miljoen huishoudens! Dan weet ik niet meer waarom we ons mooie landschap hier nog aan zouden moeten opofferen.”

De overheid kan volgens Moed beter haar koers verleggen: “Op het gebied van duurzaamheid zie ik ontzettend veel nieuwe initiatieven en technologieën. In de wereld, in Nederland en ook in de Achterhoek. In mijn toekomstbeeld wordt hier volop op ingezet. Zowel binnen bedrijven en de industrie als binnen de landbouw en bij particulieren. De Achterhoek kan hierin een mooie voorbeeldregio worden.”

Achterhoeks Vragen(v)uurtje

Welk Kamer- of kabinetslid mag van u de komende periode blijven?
“Pieter Omtzigt. Voor zijn vasthoudendheid in de toeslagenaffaire. Want ook de overheidsaanpak rond de aardbevingsproblematiek in Groningen en nu rond de Regionale Energie Strategieën geven niet echt vertrouwen in het huidige systeem; ook niet in de Raad van State trouwens. Het geeft niet het gevoel dat ze de bevolking serieus nemen.”

Welk Kamer- of kabinetslid ziet u het liefst niet terugkeren?
“Als ik Wilders hoor, schaam ik me ervoor dat ik Nederlander ben.”

Op welke coalitie hoopt u?
“Het lijkt me boeiend te zien wat er gebeurt als GroenLinks met de VVD samengaat. Ik hoop dat tegenstellingen dan tot innovatieve oplossingen leiden. Maar dat is meer wishful thinking vermoed ik.”

Op wie (welke partij) stemde u toen u voor het eerst mocht stemmen?
“Volgens mij PvdA.”

Wat is uw favoriete Nederlandse politicus allertijden?
“Heb ik niet echt. Toen ik jong was, vond ik Wim Kok altijd goed, maar later weer verschrikkelijk.”

Welke buitenlandse politicus zou een aanwinst voor Nederland zijn?
“Doe dan maar de Canadese premier Justin Trudeau.”

Stemt u landelijk hetzelfde als lokaal?
“Vaak wel, maar niet per definitie. Hier in Lochem ga ik me echt verdiepen in wat ze nu feitelijk doen en bijdragen. Ook de persoon, niet alleen de partij.”

Wat zou uw eerste concrete voorstel zijn als u in de Kamer zou zitten?
“Ik zou alle energie uit bestaande wind- en zonneparken primair ter beschikking willen stellen aan de Nederlandse huishoudens en mkb’ers. Daarnaast zou ik een innovatiefonds beginnen om bijvoorbeeld de opslag van energie op huishoudenniveau sneller vorm te kunnen geven.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant