Een portret vaan Ton de Ron uit Eibergen. Foto: Gregory Herpe
Een portret vaan Ton de Ron uit Eibergen. Foto: Gregory Herpe

De ontmoeting tussen het model en de artiest

Algemeen

EIBERGEN - Gregory Herpe is een fotograaf met een hoog artistieke gehalte. Hij fotografeert nagenoeg alleen in zwart-wit. Op zijn palmares staan diverse internationale fototentoonstellingen. Herpe is Fransman en woont al een aantal jaren met zijn vrouw in Eibergen. Het was de heimwee van zijn vrouw Ericke en haar werk die hem in 2018 met zijn gezin vanuit Zuid-Frankrijk hier naar toe bracht. Een mix van de coronapandemie en werk maakt dat hij sinds oktober vorig jaar in Parijs zit. Maar hij verwacht deze zomer weer in Eibergen neer te strijken.

Door Rob Stevens

Herpe is reislustig en ontmoet dan graag mensen met heel verschillende verhalen. Dit is voor hem een tijd die hem in zijn fotografische mogelijkheden sterk beperkt. Een van zijn laatste activiteiten in Nederlands was een project vorig jaar mei bij de Stichting Lokalen in Lichtenvoorde. Dat project resulteerde in het boek getiteld Coronew World met 52 portretten van modellen. De portretten waren te zien in het Canterbury Museum in Groot-Brittannië, het Museum Hilversum en een tentoonstelling in Paris. Het boek Coronew World bevat 52 portretten en is sinds het begin van dit jaar op de markt.

Herpe: “Als artiest moet je ‘het moment’ koesteren en dat is nu corona. Wat is de impact van de pandemie op mensen? Ik heb in Lichtenvoorde de modellen geportretteerd met een masker. Het masker staat symbool voor bescherming tegen invloeden van buitenaf, tegen corona. De pandemie raakt mensen in hun diepste individuele gevoelens: hun angsten, lijden, geloof en hoop. In de loop van het project is het thema groter en omvangrijker geworden. Elke foto is het resultaat van de ontmoeting tussen het model en de artiest. De modellen zijn een bron van inspiratie voor me. In de (lokale) media heb ik mensen gevraagd om hen fotografisch te mogen portretteren. Allemaal tegen dezelfde achtergrond. Pas na de kennismaking met hen heb ik voor de modellen maskers gekocht of laten maken. Een klein aantal modellen kwam met een eigen masker aan. Het jongste model in het boek is een baby van veertien maanden, mijn oudste model was 94 jaar. Dat was Tonnie de Ron uit Eibergen. Die kwam naar de studio samen met zijn zoon van 70. Tonnie is een prachtige man met veel humor wiens vrouw is overleden. Het masker dat hij draagt is een spiegel waarin de reflectie van zijn vrouw is te zien. Het masker is de engel die hem beschermt.”

Momenteel zit Gregory Herpe dus in Parijs waar hij een solo exhibitie voorbereidt. Gregory Herpe: “Ik houd van niet-alledaagse mensen: transgenders, alcoholisten, veganisten, natuurbeschermers, feministen. Ik wil altijd eerst in contact met mensen komen, pas daarna komt het fotograferen.” De twee thema’s waar hij nu mee bezig is zijn Streetwork en Dragqueens. Voor Streetwork fotografeerde hij in de grote steden van Europa. Dat werk zal te zien zijn op de tentoonstelling ‘Street Art - de Banksy au mur de Berlin’ in Parijs. De Dragqueens fotografeerde hij in Amsterdam en Leiden. In Eibergen sprak en fotografeerde hij daarvoor een Fins model. In zijn foto’s probeert hij te vangen wat er achter die dikke laag make-up van de Dragqueens verscholen gaat.

Herpe fotografeert al sinds een aantal jaren met een Leica. De Leica is voor hem de Rolls Royce onder de camera’s. Alle grote artiesten fotograferen ermee, het noemt het een ‘mythische camera’. Een Leica in je hand maakt je tot iets.

Herpe´s boek Coronew World is sinds begin van het jaar te verkrijgen en verkoopt goed in Nederland, Frankrijk Duitsland en Zuid Korea. De uitgave is verzorgd door drukkerij Maarssen in Eibergen, die volgens Herpe er een mooie artistieke uitgave van hebben gemaakt. De vormgeving deed Ericke Schut. Stef van Bruegel, de directeur van het Museum Hilversum, schreef een voorwoord. Het boek is te koop via zijn website.

Gregory Herpe, Coronew World. Prijs 39 euro, te koop op de website van Gregory Herpe: www.gregoryherpe.com/shop. Elk boek wordt door Gregory Herpe persoonlijk gesigneerd.

Een zelfportret met masker. Foto: Gregory Herpe

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant