CPO initiatiefnemers Jo Kloosters en Geert Weijs. Foto: Rob Weeber
CPO initiatiefnemers Jo Kloosters en Geert Weijs. Foto: Rob Weeber

Nieuw CPO initiatief in Berkelland

Algemeen

BERKELLAND - CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. In een notendop komt het erop neer dat particulieren gezamenlijk en in eigen regie een bouwproject starten. Geert Weijs (61) en Jo Kloosters (64) uit Borculo willen graag nog een keer bouwen, maar dan wel levensloopbestendig en samen met anderen. Ze zochten contact met de gemeente en vonden sympathie voor hun CPO-plan. De gemeente denkt mee over een geschikte locatie in Borculo. De weg is nog lang, maar de eerste stap is gezet.

Door Rob Weeber

Hoewel ze al twee keer eerder een eigen huis lieten bouwen, beseffen ze dat er bij een CPO project veel meer komt kijken. “Nieuwbouw heeft een voordeel ten opzichte van verhuizen naar een bestaande woning,” legt Jo uit. “Je werkt weer met nieuwe materialen en je kunt makkelijker verduurzamen. Bovendien is het leuk om te doen. Alleen dit keer willen we het niet alleen doen, maar samen met anderen. De bedoeling is een ‘Stek’ te vinden van 2.400 tot 4.000 m2 waar we met zo’n 6 tot 10 een- of meerpersoonshuishoudens een prettige buurt vormen. Iedereen bouwt zijn eigen woning met een stukje groen erbij, maar tekent tegelijkertijd voor een stukje naoberschap.”

Voorwaarden
Het beoogde CPO-project moet volgens de initiatiefnemers aan drie voorwaarden voldoen: naoberschap, nul-op-de-meterwoning en nadruk op gemeenschappelijk gebruik in plaats van bezit. Het naoberschap heeft niets met mantelzorg te maken, maar wel met een goed buurmanschap. Het gaat om respect naar elkaar, maar ook om veiligheid en vertrouwdheid. Verder gaat naoberschap over instemmen met gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een gemeenschappelijke veranda, schuur/overkapping, gedeeld (tuin)gereedschap, gemeenschappelijke (moes)tuin, wasmachines et cetera. “Natuurlijk staat nog niets vast,” geeft ook Geert aan, “maar mensen moeten open staan voor dergelijke ideeën. Waarom zou je bijvoorbeeld zes ladders hebben, als je ook met drie afkan?”

Bereidheid tot compromissen sluiten
Het CPO-project discrimineert niet op leeftijd en is bedoeld voor zowel starters als mensen die al een woning bezitten of huren. Wel wordt van de geïnteresseerden verwacht dat ze tijd en energie in het project willen steken, dat ze min of meer gemeenschappelijke woonidealen hebben en dat ze bereid zijn om compromissen te sluiten. Inmiddels hebben de initiatiefnemers in Katja van der Valk een professional gevonden die de verdere stappen zal begeleiden. Dat loopt vanaf de aanvraagfase bij de gemeente tot en met de (eventuele) realisatie van het project, inclusief overleg met de aannemer.

Visiedocument aanvragen
Iedereen die geïnteresseerd is in het COP-project, kan een visiedocument opvragen bij Geert en Jo (tel. 0545-275051). Daarna is er op 25 maart 19.30 uur een digitale informatiebijeenkomst waarbij Katja van der Valk het gehele proces zal toelichten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant