Vlnr. BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas, Jan en Henk Oonk. Foto: PR

Vlnr. BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas, Jan en Henk Oonk. Foto: PR

Henk en Jan Oonk maken zich sterk voor ‘gezond verstand in Den Haag’

Politiek

VRAGENDER – “Het gaat al jaren niet goed met de belangen van de agrarische sector en het platteland in Den Haag”, aldus de broers Oonk uit Vragender. Ze willen zich sterk maken voor een andere koers: “Met gezond verstand door mensen die weten waar ze over praten, met de poten in de klei staan en weten wat aanpakken is.” En volgens hen is de Boeren Burger Beweging (BBB) daar dé partij voor.

Leefbaarheid
“Er wonen veel mensen op het platteland en in kleine kernen, ca. 45% van de Nederlandse bevolking, en die worden op dit moment vergeten. We moeten zorgen dat basisscholen, spoedeisende hulp, ziekenhuizen, bibliotheken, zwembaden, sportverenigingen, het dorpscafé, de schuur voor de carnavalswagens, landschapsonderhoud, plattelandstradities enz. behouden blijven”, aldus Jan. Henk vult aan: “Ons platteland wordt gebruikt voor datacenters, zonneparken, nieuwe wegen, gecreëerde nepnatuur, allemaal voor mensen in grote steden.” Wie dit met hen eens is, raden ze de stemwijzer aan: “Mensen zullen verbaasd staan hoe BBB voor ze scoort.”

Boeren
Op het platteland zijn het volgens de Oonks met name de boeren die fout worden afgeschilderd. Jan: “Als criminelen door vele politici en ze krijgen de schuld van vele problemen, terwijl deze hardwerkende bedrijfstak juist bijdraagt aan een verantwoord milieu en klimaat. De BBB gaat ervoor zorgen dat er weer nuchter boerenverstand in de politiek komt. Die politici ter verantwoording roept als ze boeren wegdrukken in een hoek.” Volgens Henk produceren de boeren van Nederland heel veel gezonde producten op een heel klein stukje aarde met een zeer lage footprint voor het milieu. “Ja, wij exporteren 80% naar het buitenland, maar dat is in een straal van 800 km, in Amerika noemen ze dat streekproducten. Wij importeren nog veel meer en bewerken en verkopen dat weer. En vergeet niet dat wij 1,8 miljoen hectare landbouwgrond hebben, maar dat we op dit moment de opbrengst van 4 miljoen hectare voor ons zelf gebruiken. Wees zuinig op onze boeren; de hele wereld kijkt naar ons hoe wij dat voor elkaar krijgen.”
Jan vult zijn broer aan: “Maar ze worden niet gehoord door de huidige minister van landbouw, zij trekt haar eigen plan en dat is fataal voor de toekomst van agrarische familiebedrijven en de leefbaarheid in de kleine kernen. Waar onze ouders en voorouders hard voor hebben gewerkt, wordt in de huidige plannen gewoon gestolen door de overheid.”

Energietransitie
Ook voor Henk en Jan is de wereld groter dan landbouw: “Uiteraard moeten we zorgen voor nieuwe energiebronnen, de huidige fossiele middelen zijn niet onuitputtelijk, maar doe dit met gezond verstand en gebruik geen vruchtbare landbouwgrond voor zonnepanelen, er is ruimte genoeg op daken en je weet ook niet wat het met de grond doet na dertig jaar. De organismen verdwijnen en is deze grond dan ooit weer bruikbaar?”

Stikstofreductie
Henk: “De hele stikstofdiscussie wordt een debacle vergelijkbaar met de toeslagenaffaire, omdat de huidige wetgeving op drijfzand is gebaseerd. De groene stikstof die de boeren produceren is juist noodzakelijk voor een goed natuurbeheer en wordt iedere tien jaar op natuurlijke wijze afgebroken. Juist de grijze stikstof die de luchtvaart en andere grote industrieën produceert, is fataal voor de natuur. Dat is het paard achter de wagen spannen, want het wordt nooit afgebroken en is zeer slecht voor de natuur. Als we zorgen dat we de komende jaren het verbruik van fossiele brandstoffen langzaam afbouwen, slaan we twee vliegen in een klap: geen stikstofprobleem meer en beter voor het klimaat. Het opkopen van groene stikstof en deze inzetten voor het bouwen van woningen en aanleggen van wegen is een grote denkfout van de politiek. De stikstof van boeren is niet het probleem, maar de boerengrond is nodig voor de huizenbouw. Maar bouwen kunnen we toch ook wel meer in de hoogte dan in de breedte? En denk eens aan al die leegstaande kantoor- en winkelpanden die omgebouwd kunnen worden. De landbouwgrond is echt noodzakelijk voor de voedselvoorziening met de huidige toename van de bevolking; we willen toch niet nog meer afhankelijk worden van het buitenland. Als klein land zijn wij heel goed in het aanleggen van nieuw land en daar is nu de tijd weer rijp voor.”

Zoönose
“Door de Partij voor de Dieren wordt geroepen dat corona door de intensieve veehouderij komt, zoönose, en helaas wordt dat door andere partijen feilloos overgenomen”, vindt Henk. “In Nederland is juist een heel professioneel opsporingssysteem opgericht. Dode dieren worden gelijk onderzocht, ook in het wild omdat daar de ziektes meestal ontstaan. Zo kan er zeer snel worden ingegrepen. Als wij de veehouderij verdrijven uit Nederland, wordt de kans op ziektes alleen maar groter omdat het buitenland het niet zo goed voor elkaar heeft als wij. De mens reist heel veel en dan is de ziekte zo in Nederland.”

Andere politiek
“Het huidige politieke klimaat in Nederland is ziek”, stelt Jan. “Er heerst een cultuur waarin vooral wordt gedacht aan eigen gewin en te weinig aan wat er leeft onder de bevolking. De regelgeving is te omslachtig en procedures duren veel te lang. Wat nodig is, is gezond verstand, minder regelgeving en een grote schoonmaak in de ambtenarentop. We hebben vaak genoeg gezien dat een minister onnodig wordt weggestuurd en de ambtenaren die de problemen hebben veroorzaakt, blijven zitten of worden weggepromoveerd. BBB wil hier verandering brengen met gezond verstand en voor een leefbaar platteland.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant