Linda van der Berg. Foto: Michiel Wopereis-Vermeulen
Linda van der Berg. Foto: Michiel Wopereis-Vermeulen

Linda uit Lichtenvoorde: ‘Achterhoek kan uitgroeien tot hét centrum van Nederland’

Algemeen

ACHTERHOEK - Welke kant moet het volgens Achterhoekers op met Nederland? Op deze vraag proberen wij antwoorden te vinden in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart. De redactie van deze krant presenteert de komende weken een serie interviews waarin inwoners van deze regio vertellen wat er volgens hen moet gebeuren. Deze week Linda van der Berg uit Lichtenvoorde.

Door Rudi Hofman

“Als de dijken breken door de klimaatveranderingen staan we in de Achterhoek nog op het droge. De Achterhoek is sowieso het centrum van Europa, als je naar West-Europa kijkt. We hebben een goede verbinding en samenwerking met het Ruhrgebied en de gemeenten over de grens. Dus de Achterhoek heeft op dat punt gewoon heel veel kansen.”

Uit deze uitspraak van de 44-jarige Linda van der Berg uit Lichtenvoorde spreekt veel vertrouwen in de toekomst van de regio. Hier komt volgens Linda bij dat in de Achterhoek ‘ontzettend veel creatieve - ook veel introverte - en hardwerkende mensen wonen’.

“Als de Achterhoek beter aangesloten zou zijn op de rest van het land via een goed wegennet en spoorverbinding zou de regio hét centrum van Nederland zijn en de Randstad slechts een randje, dat nog net bij Nederland mag horen”, zegt Linda lachend.

Tot vier jaar geleden had de met vriend Bas en diens zoon Jille samenwonende Linda nauwelijks reden tot lachen. Ruim 25 jaar lang was zij chronisch depressief en suïcidaal en was haar leven een martelgang. Nu zij hier tot haar eigen verbazing uit is gekomen, ervaart Linda elke dag als een feestje.

Genieten
Zelfs in deze voor veel mensen en ondernemers zware en ontwrichtende coronacrisis, met nu de avondklok en gedeeltelijke lockdown, merkt de Lichtenvoordse dat zij zelf van het dagelijkse leven en de betrekkelijke rust kan genieten.

Tot 1 februari was Linda codirecteur van stichting Koppelkerk, de vrijplaats voor kunst & cultuur in Bredevoort. Momenteel zit zij zonder werk, maar zeer binnenkort begint zij haar eigen tekstbureau. In de loop van dit jaar hoopt zij haar grotendeels autobiografische roman ‘Zinsverduistering’ af te ronden. Hierin staan haar ervaringen in de psychiatrie en de huidige euthanasiewet centraal.

Rondom de psychiatrie zitten volgens Linda nog veel taboes. Zij vindt dat er meer aandacht moet komen voor medisch-ethische vraagstukken rond het thema euthanasie. “Ik heb gemerkt dat het niet alleen gaat om diagnoses en de bijbehorende behandeling, maar meer om wat je nodig hebt. Je symptomen maken nog niet de diagnose waar die ene behandeling bij hoort. Bij mij was het juist een combinatie van verschillende soorten behandelingen en benaderingen die mij uit het dal heeft getrokken.”

Linda sluit niet uit dat zij zich voor de landelijke verkiezingen in 2025 namens D66 gaat kandideren. Als zij een zetel weet te bemachtigen (“de kans daarop is gering hoor”), wil zij zich hardmaken voor een herziening van de euthanasiewet. Daarin moet in haar optiek ruimte komen voor belangrijke aspecten als zingeving, psychologie en de betrokkenheid van belangrijke naasten. “Op dit moment is de wet met name ingericht op het beschermen van artsen en de medische onderbouwing van de stervenswens”, zegt de ervaringsdeskundige.

Basisinkomen
Anderen thema’s die Linda na aan het hart liggen zijn onder meer het basisinkomen, het migratievraagstuk en de slechte bereikbaarheid van de Achterhoek.

De invoering van een basisinkomen zou in haar ogen ‘heel veel problemen in Nederland oplossen’. Over het migratievraagstuk zegt zij: “Ik geloof niet zo in grenzen. Waar je wordt geboren en welk paspoort je hebt, bepaalt voor een belangrijk deel je leven. Dit betekent kansenongelijkheid. Ik vind dan ook dat je vluchtelingen niet zomaar kan wegsturen. Dat gaat tegen de mensenrechten in.”

In de Achterhoek is de afhankelijkheid van de auto veel te groot. Wie er geen bezit of niet met een ander kan meerijden, die heeft volgens Linda een probleem. Om de bereikbaarheid en ‘bereisbaarheid’ van de regio te verbeteren, ziet zij geen andere optie dan dat de overheid partijen als spoorbeheerder ProRail en vervoersbedrijven gericht opdrachten gaat geven.

Die taak heeft de overheid haars inziens ook waar het gaat om de woningbouw. Linda: “Nu zeggen marktpartijen, de Achterhoek is een krimpregio daar gaan wij niet in investeren. Leg je je daarbij neer dan wordt de gevreesde leegloop van het platteland een selffulfilling prophecy. Ik zeg hiermee niet dat de overheid zelf moet gaan bouwen, maar het zijn uiteindelijk wel politieke keuzes die je moet maken.”

Achterhoeks Vragen(v)uurtje

Welk Kamer- of kabinetslid mag van u de komende periode blijven? 
“Kamerlid dat mag blijven: Lisa Westerveld (GroenLinks), kabinetslid dat mag blijven (niet per se in dezelfde ministerpost): Sigrid Kaag (D66).”

Welk Kamer- of kabinetslid ziet u het liefst niet terugkeren?
“Thierry Baudet (FvD), kabinetslid dat ik liever niet zie terugkeren: Arie Slob (ChristenUnie).”

Op welke coalitie hoopt u?
“Een coalitie van D66, GroenLinks, VVD (een beetje van links en een klein beetje van het verstandige rechts), met de sociaal-liberale vrijheid van D66 als grootste en met Sigrid Kaag als premier.”

Op wie (welke partij) stemde u toen u voor het eerst mocht stemmen?
“D66 (Els Borst).”

Wat is uw favoriete Nederlandse politicus allertijden?
“Els Borst.”

Welke buitenlandse politicus zou een aanwinst voor Nederland zijn?
“Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland.”

Stemt u landelijk hetzelfde als lokaal?
“Ik stem landelijk en lokaal (en provinciaal en Europees) op dezelfde partij: D66.”

Wat zou uw eerste concrete voorstel zijn als u in de Kamer zou zitten?
“Da zou een herziening zijn van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (euthanasiewet).”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant