Een schilderij van Hofker.
Een schilderij van Hofker.

Koloniaal antiek herinnert ons aan soms pijnlijk, maar gedeeld verleden

Algemeen

LOCHEM - Nederland en Indonesië zijn al sinds de zeventiende eeuw onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een geschiedenis die zwarte bladzijdes kent, maar dat gedeelde verleden is niet uit te wissen en in vele vormen zichtbaar in de huidige samenleving, vertelt de Lochemse taxateur en antiekkenner Fred Wiersema.

“In vrijwel iedere Nederlandse familie is er wel iemand die een link heeft met wat we nu als Indonesië kennen”, begint hij. “Voorouders die in de voormalige kolonie hebben gewerkt of er zijn geboren, gemengde huwelijken die daar weer uit zijn ontstaan.” En waar mensen komen en gaan, reizen spullen mee, weet Wiersema als geen ander. “Die zijn vaak heel mooi en waardevol.”

Zo wordt het werk van Hofker, Bonnet en Adolfs die de Oost op schilderijen verbeelden in de kunstwereld goed gewaardeerd. Veel mensen zagen de archipel lange tijd als een stukje Nederland in de tropen en namen graag exotische spullen mee naar huis. En Indonesiërs die zich in Nederland vestigden, houden daarmee de herinnering aan hun roots levend. Met schilderijen, maar ook met batikstof, Djokja zilver, Balinees houtsnijwerk of een kris, een Indonesische dolk.

Anno 2021 zijn deze objecten erg populair onder verzamelaars. “Mensen die vaak zelf een verleden met de voormalig Nederlandse kolonie hebben of geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en cultuur van de Indonesische archipel”, legt hij uit. “Zij zijn ook gek op oude foto’s, ansichtkaarten, postzegels en munten.”

Fred Wiersema komt graag in contact met mensen die koloniaal antiek hebben en bijvoorbeeld willen weten wat de waarde ervan is of het willen verkopen.

Dit artikel wordt u aangeboden door:

Fred Wiersema Kunst en Antiek
Telefoon: 06 2279 5866
Adres: Zutphenseweg 8, 7241 KR in Lochem
E-mail: fred@wiersema-antiek.nl
Website: www.wiersema-antiek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant