Marcel Kasteel van D.O.E.K. 'Een klucht repeteren waarbij je je met drie man door één deur moet wurmen, dat lukt nu even niet.' Foto: Mark Ebbers

Marcel Kasteel van D.O.E.K. 'Een klucht repeteren waarbij je je met drie man door één deur moet wurmen, dat lukt nu even niet.' Foto: Mark Ebbers

Clubs in coronatijd

Algemeen

Goeie generale, maar nog steeds geen uitvoering

BELTRUM – Dinsdag 10 maart 2020: toneelgroep D.O.E.K. (officieel met puntjes) uit Beltrum heeft een geslaagde repetitie gehad voor het stuk ‘Hotel Jachtlust’, dat moet vrijdag de 13de (!) goed gaan bij de première. Maar die première zal niet plaatsvinden, want de dag ervoor kondigt de overheid de eerste coronamaatregelen aan. Marcel Kasteel (44) uit Beltrum, spelend lid en bestuurslid van Doek, weet het nog als de dag van gisteren, al is het inmiddels ruim een jaar geleden.

Door Mark Ebbers

“We hadden voor de zes voorstellingen die gepland stonden al 650 kaarten verkocht, die blijven wel gewoon geldig, het zijn betaalbewijzen. Die mensen hebben voorrang bij de keuze voor welke avond ze naar onze voorstelling willen komen kijken.” Dat duurt dan nog wel een jaar, want DOEK heeft het jaar 2021 alvast overgeslagen en ‘Hotel Jachtlust’ gepland voor maart 2022. “Dat hebben we oktober vorig jaar besloten, toen bleek dat voorstellingen eind vorig jaar en waarschijnlijk ook dit voorjaar niet mogelijk zouden zijn. We hebben namelijk wel een serie repetities nodig om het stuk er weer helemaal in te krijgen.”
Want ook de repetities liggen al een jaar stil. “Op anderhalve meter repeteren, dat kan gewoon niet bij dit stuk. Het is een klucht waarbij mensen zich met drie man tegelijk door een deur willen wurmen en meer van dat soort dingen.”

Marcel en zijn medebestuursleden hebben vorig jaar zomer, toen er versoepelingen waren, nog wel gespeeld met de gedachte om in het najaar van 2020 een kinderstuk op te gaan voeren, ook omdat voor kinderen de regels minder streng waren. “Maar ook daar hebben we toch maar van afgezien, al was het maar omdat ook Dute al gauw weer dicht ging.” Dute dat overigens, ook onder de nieuwe uitbaters, wel de stek blijft waar Doek de meeste repetities houdt en de uitvoeringen.
Om het verenigingsgevoel niet weg te laten ebben, zijn ze nog wel een keer met de hele groep bij elkaar gekomen. “Vorig jaar zomer, met zijn allen op het terras, niet repeteren, maar gewoon een gezellige avond.” Bang dat de DOEK-leden elkaar uit het oog verliezen, is hij trouwens niet: “Beltrum is een kleine gemeenschap, en de meeste leden zien elkaar toch wel regelmatig.” De bestuursleden zien elkaar daarnaast ook nog met enige regelmaat via het beeldscherm.

“Toch blijft het kriebelen, niks doen is voor ons eigenlijk geen optie.” Daarom heeft DOEK twee filmpjes opgenomen met een aantal spelers, geproduceerd door lid Roel Krabben. Die filmpjes zijn te zien via de Facebooksite, een filmpje is al online, het tweede volgt spoedig. Aan de filmpjes is ook een winactie verbonden, mogelijk gemaakt door Dute. En de leden zijn onlangs verrast met een gezelligheidspakketje.
Intussen kijken de 23 leden van DOEK – grotendeels uit Beltrum en anders wel verbonden met het dorp – uit naar wanneer het echt weer kan. Ze zijn er klaar voor, net als Marian Brockotter uit Groenlo, die ‘Hotel Jachtlust’ regisseert, om het volgend voorjaar eindelijk aan iedereen te kunnen laten zien.

www.toneelgroepdoek.nl

Oproep

Ben je (bestuurs)lid van een club in Oost Gelre of Beltrum en wil je een bijdrage leveren aan de serie ‘Clubs in coronatijd’, neem dan contact op. Dat kan via een e-mail naar info@markebbers.nl, met vermelding van welke club je vertegenwoordigt, dan kan er een afspraak worden gemaakt voor een interview.


Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen - Neede