De ontwerpers van het logo: Ilse Uitslag, Jasper Leusink en Suze Krooshof. Foto: PR
De ontwerpers van het logo: Ilse Uitslag, Jasper Leusink en Suze Krooshof. Foto: PR
video

Op naar een aantrekkelijk Rekken

Algemeen

REKKEN - Wie aan kleine kernen denkt ziet het doembeeld van lege straten voor zich, verlaten panden en cafés met een bord ‘Te koop’ achter het raam. Rekken gaat dat niet overkomen als het aan de kersverse DorpsCoöperatie Rekken (DCR) ligt. De dorpscoöperatie gaat vol voor een aantrekkelijk Rekken. Dinsdagavond 23 maart presenteerde ze zich op een feestelijke getinte online inwonersbijeenkomst aan alle Rekkenaren.

Door Rob Stevens

Op de bijeenkomst stellen de bestuursleden van de DCR zichzelf voor en spreken de gedeputeerde Peter van ’t Hoog en de wethouders van Berkelland Anjo Bosman en Maikel van der Neut. En het logo van de dorpscoöperatie wordt gepresenteerd.

Elk van de bestuursleden presenteert zichzelf met het onderdeel van een fiets als metafoor. Lotte Roos is voorzitter van de DCR. Zij ziet zichzelf als het frame van de fiets en ‘verbindt’ zo het bestuur en alle mogelijke partners. Esther Stomps als penningmeester ‘stuurt’ op cijfers. Marieke Willink heeft als secretaris in haar ‘fietsmandje’ een communicatieplan en het logo van de DCR dat deze avond wordt onthuld. Irene Hagens wil als bestuurslid op de ‘standaard’ een stabiele coöperatie neerzetten. En Herman Aarnink, ook bestuurslid, wil met een goed gesmeerde ‘ketting’ soepel van A naar B manoeuvreren.

Lotte Roos houdt in haar verhaal nog even vast aan de fietsmetafoor en heeft het over de eerste afgelegde meters en de weg die nog is te gaan voor en door inwoners en partijen. Daarbij noemt ze het belang van samenwerking tussen verenigingen en anderen, wonen voor jong en oud en het creëren van ontmoetingsplekken in het dorp. Ze hoopt de provincie en gemeente in dat streven ook op haar (fiets)pad te vinden. Gedeputeerde Peter van t Hoog laat in een videoboodschap weten dat hij het mooi vindt dat Rekken zelf het heft resoluut in eigen hand neemt. Hij spreekt van ‘een uniek initiatief en voorbeeld voor Gelderland’. De provincie wil bondgenoot zijn van kleinere kernen en heeft hiervoor ‘de dorpendeal’, een samenwerkingsafspraak, in het leven geroepen. Anjo Bosman is als gebiedswethouder trots op wat in Rekken gebeurt. Een aantrekkelijk dorp begint volgens haar bij de inwoners, die kijken wat er allemaal mogelijk én onmogelijk is. Ook wethouder Maikel van Der Neut complimenteert Rekken. Hij hoop dat op de locatie Kerkemeijer in 2022 bebouwd gaat worden. Daar wordt achter de schermen in ieder geval hard aan gewerkt.

De dorpscoöperatie is bezig, in nauwe samenwerking met de provincie en gemeente, een Dorpendeal te sluiten. De Dorpendeal is het instrument van de provincie waarbij plannen van dorpen, wijken en kernen (deels) financieel ondersteund worden. In Rekken zijn in het verleden op verschillende terreinen al plannen ontwikkeld. Maar wel allemaal afzonderlijk van elkaar. Deze plannen zijn nu in de vorm van de DorpsCoöperatie Rekken onder één organisatie gekomen. De provincie heeft nu nog maar met één aanvrager van de Dorpendeal te maken. Rond april-mei hoopt de DCR de aanvraag voor een dorpendeal in te dienen. Provincie, gemeente en de inwoners van Rekken nemen dan elk een deel van de financiën voor hun rekening.

Woningen zijn belangrijk voor de toekomst van een dorp. Net als de jeugd. Daarom is basisschool De Berkel betrokken bij het ontwerp van een logo voor de DCR. Jasper Leussink mocht als één van de drie (deel)ontwerpers speciaal opblijven voor de presentatie. Hij laat zijn schets zien waarin de Achterhoekse vlag is verwerkt, de molen en een weg. De drie schetsen, van Ilse Uitslag, Jasper Leusink en Suze Krooshof uit groep 7 en 8 van IKC De Berkel, zijn door Kim Ainsley samen gebracht. Het is een logo geworden met een groene loep, met daarin de naam DorpsCoöperatie Rekken en een groen gekleurd kaartje van Rekken met een pinpoint. Onder aan het logo loopt een paarse weg met de tekst ‘Good veurmekare!’

Dan is het tijd voor een glas bubbels. De avondvoorzitter Sylvia Sikkema, van de leefbaarheidsalliantie Gelderland, en het bestuur van de DCR zien op hun schermen dat ook in diverse huiskamers in Rekken op dat moment het glas wordt geheven. Op een ‘aantrekkelijk Rekken, voor en door Rekkenaren’.

Video: Dorpscoöperatie Rekken

Het logo van de DorpsCoöperatie Rekken. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede