Uit handen van de bestuursleden Wim Slotboom (l) en René Swienink (r) krijgen de vrijwilligers van het doolhof een nieuwe outfit aangeboden. Foto: Jan Hendriksen

Uit handen van de bestuursleden Wim Slotboom (l) en René Swienink (r) krijgen de vrijwilligers van het doolhof een nieuwe outfit aangeboden. Foto: Jan Hendriksen

Ruurlose doolhof coronaproof open

Algemeen

Vrijwilligers eindelijk weer aan de slag, in nieuwe outfit

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Ze staan te popelen van ongeduld, de ruim twintig vrijwilligers van de Ruurlose Doolhof. Na een jaar gedwongen thuis te hebben gezeten kunnen ze in de loop van deze week weer aan het slag. Door een grondige renovatie in de afgelopen maanden is de doolhof namelijk coronaproof gemaakt. De paden zijn tot bijna twee meter verbreed. Vanaf 1 april kan het publiek er weer dagelijks dwalen, tot en met 31 oktober.

“Er is de afgelopen maanden veel werk verzet. Dat heeft de nodige tijd en energie gekost en soms ook voor wat frustraties gezorgd. Maar het resultaat mag gezien worden. Jullie kunnen vanaf donderdag weer aan de slag en het publiek ontvangen”, zo liet voorzitter René Swienink van Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo (STAR) vorige week vrijdagmiddag aan de vrijwilligers weten. Zij kregen uit handen van Swienink en bestuurslid Wim Slotboom van de STAR een nieuwe outfit bestaande uit een trui, vest, en een pet.

Anderhalve meter
Als gevolg van corona moest de Ruurlose doolhof vorig jaar de poorten noodgedwongen gesloten gehouden. Belangrijkste oorzaak was de 1.50 meter-maatregel die niet nageleefd kon worden vanwege de te smalle paden. Maar daar is in de afgelopen maanden verandering in gekomen. De paden zijn verbreed tot 1.90 meter.
“Dat was een grote operatie aangezien er maar liefst 1.2 kilometer aan paden ligt. Naast de verbreding moesten ook de taluds aangepast worden”, zegt Swienink. De werkzaamheden kostten in totaal ruim 40.000 euro. Dat werd gefinancierd door de Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo (STAR) die de doolhof exploiteert, vanuit een subsidie van Besluit Rijkssubsidiëring Instandhouding Monumenten (BRIM) en met een kleine bijdrage van Staatsbosbeheer die eigenaar van de doolhof is. Tevens is ook de uitkijktoren geheel gerestaureerd en geschilderd.

Beperkt
Wim Slotboom: “Door de aanpassingen kunnen en mogen we van de overheid en de gemeente Berkelland weer publiek ontvangen. We verwachten in de komende dagen rond Pasen dan ook een behoorlijke publieke toeloop. Maar daar zijn we op ingericht. Wel kan er slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijk worden toegelaten. Per vijftien minuten mogen er tien personen naar binnen "
"De bezoekers worden verzocht contactloos te betalen. Zij kunnen via de website een toegangsmoment reserveren en daar meteen aangeven met hoeveel mensen zij willen dolen. Wie niet gereserveerd heeft kan tegen een wachttijd aanlopen, mede omdat het middenterrein bij de uitkijktoren nog niet volledig toegankelijk is. Evenals de taluds is dat met bermgras opnieuw ingezaaid. Ook moeten de picknickbanken zowel bij de uitkijktoren als de kiosk nog geplaatst worden.”

Stekkeltje
Vanaf 1 april is de doolhof dagelijks van 10.30 tot 17.00 uur open. De vrijwilligers zorgen voor de ontvangst en de verkoop van frisdrank, snoep en ijs. Bezoekers kunnen ook de mascotte van de doolhof, egeltje Stekkeltje, kopen net als kaboutermutsjes en het boekje van de Kabouterpad in de directe omgeving vanaf De Heikamp. Penningmeester Jos Schroer van de STAR: “We proberen op deze manier wat meer inkomsten te genereren omdat we vorig jaar het gehele jaar gesloten zijn geweest. Ook hebben we de entree voor dit seizoen vastgesteld. Volwassenen betalen nu 3,50 euro per persoon en kinderen tot twaalf jaar 2,50 euro. Groepen vanaf twintig personen krijgen 0,50 euro korting per persoon.”

Speurneus
Verder is de speurpuzzeltocht voor de kinderen in de doolhof vernieuwd. Ze moeten nu tijdens hun dwaaltocht op zoek naar tien letters die in het taluds zijn ingebracht en die samen een letterwoord vormen voor de puzzel die de titel ‘Speurneus’ heeft meegekregen. Onder de goede oplossingen wordt elke maand een prijs verloot. Nieuw is ook dat honden mits aangelijnd mee naar binnen mogen.
Op de agenda van het doolhof prijken voorlopig drie activiteiten. Zo is er op vrijdag 14 mei en op woensdag 4 augustus (aanvang 13.30 uur) een Vossenjacht en staat er op zaterdagavond 20 oktober vanaf 19.00 tot 22.00 uur een spooktocht in het donker gepland.


www.doolhofruurlo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede