GGD-medewerker Walter Stellaart helpt bij het administreren van het vaccinatieproces. Foto: Rob Weeber
GGD-medewerker Walter Stellaart helpt bij het administreren van het vaccinatieproces. Foto: Rob Weeber

GGD start vaccinatie tegen coronavirus in Borculo

Algemeen

BORCULO - Om een dekkend vaccinatienetwerk in de Achterhoek te hebben, startte de GGD ook in Borculo met het prikken tegen het coronavirus. Op maandag 29 maart 08.00 uur werden de eerste ouderen boven de 75 jaar gevaccineerd. Plaats van handeling was sporthal ’t Timpke aan de Haarloseweg. Het doel is om daar in ieder geval tot aan de zomer 120 prikken per dag te zetten.

Door Rob Weeber

De start van het vaccinatieprogramma is door de GGD Noord- en Oost-Gelderland minutieus voorbereid. Op vrijdag 26 maart werd het verloop van de vaccinatiehandeling met alle betrokken medewerkers gesimuleerd. Wie binnenkomt, wordt in een van de drie vastgestelde groepen ingedeeld en dienovereenkomstig door de hal heengeleid. De oranje groep krijgt het AstraZeneca-vaccin en de blauwe groep het Pfizer/BioNTech-vaccin. Daarnaast is er nog een zogenaamde ‘medische groep’, mensen die bijvoorbeeld alleen liggend geprikt kunnen worden.

Vanaf binnenkomst moet men het identiteitsbewijs, de uitnodiging en de thuis ingevulde gezondheidsverklaring tonen. Is dat allemaal correct, dan wordt een (kleur)groep toegewezen en krijgt men een kleurbandje om. Via een begeleider belandt men in het gedeelte waar aan het einde een laatste administratieve handeling wacht voordat er daadwerkelijk geprikt gaat worden. Aan een balie worden gezondheidsvragen gesteld alsmede het ID en de uitnodiging nog eens gecheckt. Daarna worden de persoonlijke gegevens ingevoerd. Als alles klopt, kan men doorlopen naar de eigenlijke vaccinatieruimte waar wordt de prik gezet. Daarna is er een ruimte waar een kwartier rust genomen kan worden, met het oog op eventuele, direct optredende bijwerkingen. Als laatste stap in het logistieke proces wordt de gevaccineerde naar de uitgang geleid.

Walter Stellaart is een van de GGD-medewerkers die de laatste administratieve handelingen verricht voordat de prik wordt gezet. “Wij checken door middel van vragen de gezondheid van de man of vrouw voor ons en voeren alle gegevens in een administratief systeem in. Ter verificatie moet de betrokkene wel het eigen geboortejaar noemen. Zo weten we dat we met de juiste persoon voor ons te maken hebben. Vrijdag hebben we in de sporthal de logistieke procedure met elkaar geoefend. Afgelopen weekend konden we thuis in een administratief systeem fictieve data invoeren om aldus met het systeem te leren werken. Daarvan werd overigens niets bewaard, het ging puur om de oefening.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant