Goudsmid Clary Stienstra (rechts) en medewerker Emmy Landman. Foto: Rob Weeber
Goudsmid Clary Stienstra (rechts) en medewerker Emmy Landman. Foto: Rob Weeber

Juwelier-goudsmid Clary parelt nog steeds na dertig jaar

Algemeen

NEEDE - De glans van de winkel annex atelier is er nog altijd niet vanaf en datzelfde geldt voor de passie waarmee Clary Stienstra haar ambacht uitvoert. Ze voltooide de opleiding goudsmid aan de Vakschool in Schoonhoven en kwam uiteindelijk in Neede terecht, waar ze op 12 april 1991 de winkel aan de Borculoseweg opende.

Een winkel in combinatie met een atelier was een bewuste keuze. Zo kan ze datgene wat ze zelf ontwerpt in de winkel tentoonstellen. “Een sieraad is voor mij iets heel persoonlijks en unieks,” aldus Clary. “Wat je uitzoek, moet bij je passen. Ieder mens is namelijk uniek, heeft een eigen smaak en lifestyle. Dat maakt dat het ene sieraad wel staat en het andere niet. Soms is dat niet te beredeneren, maar gaat het meer om een gevoel. Daarom vind ik het belangrijk dat de klant in de winkel komt, zodat we samen de juiste keuze kunnen maken. Dat is ook de reden dat ik nooit een webshop begin.”

Natuurlijk kan men ook terecht voor ‘standaard’ zaken als trouwringen, oorbellen en horloges, maar wie de winkel binnenloopt, zal nauwelijks grote of populaire merken aantreffen. Clary gaat namelijk liever voor een collectie die vernieuwend en onderscheidend is. “Door mijn atelier kan ik beter inspelen op de emotie die nu eenmaal onlosmakelijk met sieraden is verbonden. Erfstukken bijvoorbeeld kunnen omgesmeed worden tot nieuwe creaties. Door het hergebruik van het materiaal behoudt het de emotionele waarde, maar het nieuwe, individuele ontwerp sluit beter aan bij de wensen van de nieuwe generatie.”

Een vrij nieuwe trend is het ontwerpen van sieraden die helpen bij rouwverwerking. Veel voorkomend bijvoorbeeld is de vingerafdruk van een overledene die wordt overgebracht op een sieraad voor de nabestaande. Verder kan een sieraad dienen om wat as van de overledene te herbergen. Hoofdzaak voor Clary echter blijft het sieraad(ontwerp). “Ik wil graag bij mijn leest blijven. Vanzelfsprekend help ik graag mijn klant met dergelijke wensen, maar de andere kant is dat ik er nooit reclame voor zou maken. Het is voor mij een stukje service. Maar die service komt pas echt tot z’n recht, als het bijbehorende sieraad ook op maat is. Die visie zie ik ook terug in de waardering van de klant. Ze komen ook van buiten Neede naar mij toe.”

De coronamaatregelen gingen ook aan Juwelier-Goudsmid Clary niet voorbij, maar mede dankzij de vaste medewerker Emmy Landman, zij werkt er al 12 jaar, blinkt de zaak nog steeds uit. Inmiddels kan de klant er weer terecht, zij het onder aanhouding van de coronamaatregelen. Wat echter nog niet kan, is gaatjes schieten. Dat moet wachten totdat de winkel weer als vanouds open kan. Voor meer informatie over Juwelier-Goudsmid Clary kan men terecht op de website.


www.juweliergoudsmidclary.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede