De deelnemers aan de schoonmaakactie. Foto: Rob Stevens

De deelnemers aan de schoonmaakactie. Foto: Rob Stevens

Met supboards Berkelafval te lijf

Algemeen

EIBERGEN - Roy Hassink is veel op de Berkel te vinden met zijn supboard. Samen met anderen supboarders, soms ook vergezeld van hun honden. Een ergernis van veel watersportliefhebbers is de hoeveelheid troep in de rietkragen langs de Berkel. Sommigen gebruiken de Berkel als plek om hun afval achteloos of juist met die duidelijke bedoeling te lozen. Hassink vond het tijd om met een aantal anderen, die ook zakelijk profijt hebben van de Berkel, daar wat aan te doen.

Door Rob Stevens

Woensdag verzamelen Roy Hassink van Sups-Cool Achterhoek, Anita ten Brinke van Fiets en Kanoverhuur ten Brinke, Monique Müller van Studio MMoon en Michel Stoverink van Sportwijzer zich aan de oever van de oude Berkeltak bij Sportwijzer. Allen met een duidelijk doel: samen met medewerkers zo veel mogelijk afval uit de Berkel te vissen. Hun werkgebied is deze dag de Berkel tussen Sportwijzer in Eibergen en Duitsland.

Die troep in de Berkel is iets waar Michel Stoverink zich dood aan ergert. En niet alleen omdat zijn bedrijf ook activiteiten organiseert op en rond de Berkel. Stoverink: “Wat er niet aan plastic flesjes langs het fietspad tussen Eibergen en Neede ligt. Ongelofelijk, dan is er toch wat in je opvoeding mis gegaan als je je troep onderweg zo maar dumpt. Laats kwam zelfs hier een compleet bankstel langs drijven. Waarschijnlijk te water gelaten na eerst dienst te hebben gedaan als zetel langs het water, om lekker te chillen met een drankje.”

Om twaalf uur gaan vijftien medewerkers met hun sup-boards te water om met grijpertjes zoveel mogelijk afval te verzamelen en die te deponeren in de tonnen die voor op de sup-boards staan. Het materiaal is wel in orde. Zowel Roy Hassink, Anita ten Brinke als Michel Stoverink beschikken, uit hoofde van hun bedrijven, over de noodzakelijke supboards, kano’s, wetsuits en andere handige attributen. De gemeente Berkelland heeft de grijpertjes voor die dag ter beschikking gesteld. Het Waterschap heeft toegezegd voor de afvoer van het afval te zorgen. Aan het eind van de dag is er meer dan honderd kilo afval opgevist uit de Berkel. Vooral heel veel plastics en als grootste voorwerpen een meubelstuk en een fiets. De Berkel ligt er dus weer een stuk schoner bij. Wellicht werpt het een drempel op voor potentiële vervuilers om dat beeld niet te verstoren en afval gewoon te deponeren in de prullenbakken die daarvoor her en der zijn neergezet. De deelnemers vandaag zijn er niet helemaal gerust op, de actie wordt in het najaar herhaald.

Het verzamelde afval. Foto: eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen - Neede