Ben Banning en Bert Dijkhuizen op De Snippe. Foto: Rob Stevens
Ben Banning en Bert Dijkhuizen op De Snippe. Foto: Rob Stevens

Berkelschippers Eibergen zoeken collega’s

EIBERGEN - Er hangt een zware verflucht in botenhuis ’t Vonder in Eibergen. Delen van Berkelzomp de Snippe worden van een nieuwe verflaag voorzien. Elke winter wordt de zomp door de schippers weer grondig geprepareerd voor het nieuwe vaarseizoen. Er is nu natuurlijk tijd te over, het is ook voor de Berkelchippers nog even wachten tot het Covid 19-virus definitief is beteugeld. Het gaf hen wel tijd om eens na te denken over hun inmiddels zeventienjarig bestaan en de toekomst. De conclusie is dat nieuwe aanwas welkom is.

Door Rob Stevens

In een normaal niet-coronajaar zou de Snippe nu al weer toeristen vanuit het botenhuis ’t Vonder naar het Muldershuis brengen. De vaartochten met de Berkelzomp vallen onder de belangrijkste recreatieve attracties van Eibergen. Dat is al sinds in 2006 het botenhuis ’t Vonder in gebruik werd genomen. Een fiks deel van de huidige groep schippers was daar toen ook al bij. Niet voor niets dat er dus wordt nagedacht over opvolging.

Ben Banning is voorzitter van de Eibergse groep schippers. Banning: “Veel van onze schippers zijn van de ‘supergepensioneerde’ leeftijd. Die groep zal toch op een gegeven moment weg vallen. Tot nu werkte het goed steeds mondjesmaat nieuwe schippers aan de groep toe te voegen. Maar er is nu wat extra inzet nodig. Vandaar dat we via de media een oproep doen voor vrijwilligers die onze groep willen versterken. Het is een leuke club en een belangrijke activiteit voor Eibergen. Iets waar je veel plezier aan kunt beleven. Maar er is ook een andere kant. Het is dan wel vrijwilligerswerk, maar dat betekent niet dat er geen verplichtingen zijn. Van april tot laat in de herfst wordt er in principe elke dag gevaren met steeds twee schippers aan boord. Jaarlijks hebben we tussen de 4500 en 5000 gasten aan boord. Dat vraagt een behoorlijke tijdsinvestering van schippers. Alleen als iedereen daar zijn steentje aan bij draagt, blijft er flexibiliteit in het dienstrooster zitten en blijft het ook leuk werken voor iedereen.”

Bert Dijkhuizen maakt ook al jaren deel uit van de schippersgroep. Dijkhuizen: “De groep bestaat uit 25 schippers. Tot nu keken we steeds rond in de eigen omgeving om vrijkomende plekken op te vangen. Maar dat is niet meer toereikend. Iedereen kan schipper worden. Je moet wel een beetje ‘gevoel’ hebben voor varen. Eén van de twee schippers aan boord moet beschikken over een klein vaarbewijs. De theorie die je daar voor moet doen is vergelijkbaar met die van een normaal autorijbewijs. De praktijk van het varen leer je bij ons. Het zou wel mooi zijn als we ook wat schippers kregen met ‘technische bagage’. Van de twee schippers is altijd één de roerganger. De ander vermaakt de gasten met verhalen over de historie van de Berkelvaart en de natuur op en rond de Berkel. Maar het komt ook vaak voor dat gasten vooral oog hebben voor elkaar.”

Ben én Bert benadrukken in hun oproep de saamhorigheid en collegialiteit in de groep. Er is veel lol onderling. Het is vrijwilligerswerk, maar niet zonder verantwoordelijkheid. Schippers zijn verantwoordelijk voor hun zomp en de twintig gasten aan boord. De beloning bestaat uit voldoening, gezelligheid en af en toe een gezamenlijk drankje. Er varen op vier locaties in de regio Berkelzompen: Eibergen, Borculo, Lochem en Almen. Elk met een eigen bestuur en één overkoepelende stichting ‘De Berkelzomp’. Boekingen verlopen via de TIP’s (Toeristisch Informatie Punt).

Wie er in geinteresseerd is om Berkelschipper te worden kan contact opnemen met Ben Banning (0615395496) of Bert Dijkhuizen (0651410290).

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden