In kleine kring worden er bloemen gelegd. Foto: PR
In kleine kring worden er bloemen gelegd. Foto: PR

4 mei herdenking in Neede aangepast

NEEDE - Vanwege de beperkingen door de coronapandemie, heeft het 4 en 5 mei comité Neede dit jaar opnieuw een aangepast coronaproof programma gemaakt. Daarbij gaat men ervan uit dat de huidige maatregelen niet strenger zullen worden.

4 mei
Er wordt op 4 mei een speciale herdenkingsbijeenkomst gehouden in de Grote Kerk onder leiding van Wytze Andela. In deze bijeenkomst worden alle oorlogsslachtoffers van de 2e Wereldoorlog uit de voormalige gemeente Neede genoemd. Deze bijeenkomst is vanaf 19 uur via een livestreamverbinding te volgen via: https://pkn-neede.nl/ en dan vieringen aanklikken. Nadien is deze bijeenkomst te bekijken via: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2173, uitzending 4 mei 2021.

Tegen 20 uur zal de sobere herdenking bij het monument op de Needse Berg plaatsvinden met de taptoe, 2 minuten stilte, waarna het Wilhelmus gespeeld wordt. Daarna worden er enkele kransen gelegd worden door het 4 en 5 mei comité, Veteranen Platform en de ouderenbonden ter nagedachtenis aan de gevallenen. Alles helaas zonder publiek, vandaar de livestream van de herdenkingsbijeenkomst. Namens het college van Berkelland zal wethouder Teselink ’s middags een krans leggen.

Expositie panelen
De expositie van de panelen in de etalages van ondernemers in het centrum van Neede kan nog tot en met 8 mei bekeken worden. Allerhande onderwerpen uit de Tweede Wereldoorlog komen aan bod, zoals de mobilisatie in 1939, het leven in de oorlogsjaren, operatie Market Garden en natuurlijk de bevrijding. In het centrum worden ook Britse vlaggen opgehangen en worden andere etalages passend ingericht.
Bij de expositie hoort een prijsvraag waarmee enige passende prijzen te winnen zijn. Het routeschema met de vragen en het antwoordformulier voor de prijsvraag zijn gratis af te halen bij Streekwinkel In den Vlearmoes, Oudestraat 45 en bij het VVV-kantoor Oudestraat 52.

Bevrijdingsroute
De fiets- en wandelrouteboekjes met verhalen over de Tweede Wereldoorlog, die vorig jaar gemaakt zijn, zijn nog steeds verkrijgbaar bij Streekwinkel In den Vlearmoes, Oudestraat 45, Neede en het VVV-kantoor. Dit is een permanente route, die het hele jaar nog kan worden gefietst of gewandeld. Degene die reeds een fiets- of wandelboekje bezitten, kunnen op vertoon van hun boekje een inlegvel ophalen bij beide adressen waarop de juiste informatie over de vermoorde familie De Vries vermeld is. De route is educatief en ouders kunnen deze met hun kinderen afleggen om zo meer kennis over te dragen over de Tweede Wereldoorlog en wat er zoal in Neede en omstreken gebeurd is destijds.

Stolpersteine
Voor de omgebrachte Joodse Needenaren worden dit jaar Stolpersteine gelegd. Voor Salomon en Lena de Vries bij Nieuwstraat 21, waar als laatste slagerij Peeze gevestigd was en dat pand is drie jaar geleden gesloopt. En voor Israël, Jet, Hartog & Johanna Philip en Abraham Groonheim bij Ruwenhofstraat 11. Enkele nabestaanden van de slachtoffers zullen hierbij aanwezig zijn. Het leggen van de Stolpersteine is voorlopig gepland voor september van dit jaar.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden