Omar wil dolgraag aan de slag als vrachtwagenchauffeur. Foto: PR
Omar wil dolgraag aan de slag als vrachtwagenchauffeur. Foto: PR

Biedt zich aan: aankomend vrachtwagenchauffeur

BORCULO - Biedt zich aan: aankomend vrachtwagenchauffeur. De zin in de kop zou zo uit een personeelsadvertentie kunnen komen, zij het dat het de aanbodkant betreft. Feitelijk is het ook een praktijkgeval. De persoon achter de oproep solliciteert al ruim een half jaar op een baan als vrachtwagenchauffeur. Hij ziet de vraag naar chauffeurs meer dan regelmatig voorbijkomen, maar het lukt hem maar niet om aan de slag te komen.

Door Rob Weeber

Wie Omar (de naam van betrokkene is vanwege privacy-redenen gewijzigd) kent, ziet een enthousiaste man die dolgraag wil werken. Het lukt hem tot nu toe niet om een baan te krijgen, maar hij is een doorzetter die al wat tegenslag gewend is in zijn leven. Hij werd in 1975 geboren in Mosul, in het Irak van Saddam Hoessein. Hoewel de familie christelijk was, vormde dat in die tijd geen probleem. Je kon ook als christen een veilig leven leiden zolang je je niet tegen het regime keerde. In 1996 echter vond zijn vader dat het te onveilig werd om in Irak te blijven. Hij adviseerde zijn kinderen om het land te ontvluchten. Omar kwam met zijn gezin in Nederland terecht. In 2010 echter remigreerde het gezin weer naar Irak. Omars vader was ziek en hij wilde bij hem zijn.

De val van Saddam Hoessein werd gevolgd door de opkomst van ISIS. Vrouwen en kinderen werden toen uit Mosul naar het noorden gebracht, vlakbij de grens met Turkije, en trokken daar uit veiligheidsoverwegingen van dorp naar dorp. Omar bleef achter en vocht drie jaar tegen IS. Daarbij raakte hij gewond aan zijn linkerbeen, waar hij een lichte handicap aan overhield. Hij kan niet te lang achtereen staan. In 2015 ging zijn vrouw terug naar haar broer in de Achterhoek en probeerde nieuwe huisvesting te regelen voor het gezin. Ze liet zich inschrijven, maar kreeg nog geen huis toegewezen. Dus keerde ze terug maar Irak. Vandaaruit bleven ze in contact met haar broer en de woningstichting, totdat ze in 2017 een huis toegewezen kregen. Het gezin keerde toen weer terug naar Nederland. “Wij zijn gelukkig hier en voelen ons thuis in de buurt. Zij hebben echt hun best gedaan om ons na aankomst te verwelkomen en te helpen. We hadden een huis, maar nog geen inrichting. In Irak was ik chauffeur en dat beroep wil ik hier dolgraag weer oppakken. In september heb ik alle papieren gehaald voor chauffeur. We zijn Nederlander en ik heb ook alle examens in het Nederlands afgelegd. Verder werk ik als vrijwilliger voor de kerkgemeenschap. Het enige wat nog ontbreekt, is mijn droombaan als vrachtwagenchauffeur.”

De reden dat hij tot nu toe steeds is afgewezen is hoofdzakelijk ‘gebrek aan ervaring’. Natuurlijk begrijpt hij dat wel, maar daar staat tegenover dat hij bereid is om een aantal maanden op proef te gaan rijden zodat hij ervaring kan opdoen. “Ik wil alles doen om aan de slag te komen en weet zeker dat ik een goede chauffeur ben. Het maakt me niet uit of ik in het binnen- of buitenland moet rijden. Ook mijn Nederlands is goed, hoewel je wel een accent hoort. Verder heb ik mijn heftruck- en reachtruckpapieren gehaald. Hier staat een zeer gemotiveerde werknemer klaar die dolgraag aan de slag wil. Ik hoop echt dat iemand het aandurft met me.”

Wie contact wil leggen met Omar, kan bellen met nummer 06-30212470.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden