Vrijwilligers Ria Hulshof (links) en Nel Flipse uit Oost Gelre zetten zich al 12,5 jaar in voor jonge gezinnen als Home-Start vrijwilliger. Foto: Home-Start

Vrijwilligers Ria Hulshof (links) en Nel Flipse uit Oost Gelre zetten zich al 12,5 jaar in voor jonge gezinnen als Home-Start vrijwilliger. Foto: Home-Start

Al 12,5 jaar Home-Start vrijwilliger

Algemeen

ACHTERHOEK - “Als vrijwilliger kun je de situatie niet veranderen, maar wel veel betekenen met een luisterend oor,” aldus jubilaris Evaline Demmink, vrijwilliger bij Home-Start.

Evaline Demmink uit Doetinchem, Nel Flipse en Ria Hulshof, beiden uit Oost Gelre, vieren hun 12,5 jarig jubileum als vrijwilliger bij Home-Start. Coördinator Nienke Wolsink van Yunio Home-Start noemt het bewonderenswaardig dat deze vrijwilligers zo’n hart van goud hebben voor gezinnen met jonge kinderen en prijst hun betrokkenheid bij Home-Start. “We zijn trots op deze jarenlange samenwerking met deze drie vrijwilligers, en we zijn blij dat zij al zoveel gezinnen hebben mogen helpen. Tijd om hen eens te in het zonnetje te zetten.”

Home-Start is een vrijwilligersproject met professionele ondersteuning door Yunio. Het is een wereldwijd opvoedondersteuningsprogramma dat zich richt op ouders van kinderen van 0 tot 14 jaar door gezinnen een aantal uur of dagdeel in de week ondersteuning te bieden van vrijwilligers. Het programma draagt bij aan een goede start voor kinderen, door ouders extra ondersteuning te kunnen bieden. Het doel is om rust en ruimte te creëren door de druk van de ketel te halen bij het gezin.

In het zonnetje
Vera Schakel-de Ligt en Nienke Wolsink, Home-Start coördinatoren bij Yunio, zetten de vrijwilligers in het zonnetje met een prachtig boeket en een cadeaubon. Vrijwilliger Evaline Demmink vertelt: “Het is fijn om iets voor iemand te kunnen betekenen. Ik kan hun situatie niet veranderen, maar ik kan wel helpen door te luisteren, of wat praktische tips te geven.” Vrijwilliger Nel Flipse beschrijft haar vrijwilligerswerk als: “Fantastisch. Het voelt fijn om gezinnen te ondersteunen en zekerheid te bieden, en een luisterend oor. Ik ben vaak echt hun steun en toeverlaat. Ria Hulshof: “Er is geen school of diploma voor het het opvoeden van kinderen, terwijl het helemaal niet altijd makkelijk is. Vrijwilligers van Home-Start helpen gezinnen op weg.”

Voorbereidende cursus
In juni start er weer een cursus voor nieuwe vrijwilligers. Anders dan anders is ook deze cursus nu digitaal, met een fysieke terugkombijeenkomst wanneer het weer mag. Aan vrijwilligers worden geen specifieke opleidingseisen gesteld, wel affiniteit met kinderen en opvoeding. De cursus wordt gegeven in drie sessies, in overleg met de cursisten. Ook na de cursus worden de vrijwilligers ondersteund en begeleid door een professionele coördinator van Yunio. Home-Start biedt periodiek ook interessante lezingen en bijeenkomsten aan de vrijwilligers. Bovendien leert de vrijwilliger ook veel over zichzelf, zijn sterke en zwakke kanten, durf en onzekerheid. Kortom: een mooie uitdaging!

Meer weten?

Voor informatie of aanmelding als vrijwilliger kan men contact opnemen met de coördinator van Home-Start Achterhoek: homestartachterhoek@yunio.nl of bel met Vera Schakel-De Ligt:06-30630221. Home-Start is een onderdeel van Yunio jeugdgezondheidszorg.


yunio.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede