Bloemen bij het monument in Eibergen. Foto: Rob Stevens
Bloemen bij het monument in Eibergen. Foto: Rob Stevens

4 mei-herdenking in Eibergen

EIBERGEN - Het is dinsdag 4 mei, de dag van de dodenherdenking, een stormachtige dag. De bomen rond het monument aan de Groenloseweg in Eibergen zwaaien heftig heen en weer. Roeken en kauwtjes fladderen onrustig rond de boomtoppen. Het is het tweede jaar dat de 4 mei-herdenking bij het monument aan de Groenloseweg in Eibergen door de corona-pandemie in stilte voorbij gaat. Wel komen in de loop van de dag af en toe mensen langs om een bos bloemen neer te leggen. Ook van gemeentewege wordt zo een krans gelegd, net als bij de overige gedenkplaatsen in Berkelland.

Door Rob Stevens

Normaliter verzamelen zich 4 mei, even voor achten, enkele tientallen Eibergenaren rond het monument om de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog en Nederlandse slachtoffers van andere oorlogen elders in de wereld ceremonieel te herdenken. Het oorlogsmonument in Eibergen is in 1948 onthuld ter nagedachtenis aan vijf Eibergse mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in militaire dienst sneuvelden en aan elf Eibergse verzetsmensen die in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen. Tevens worden vijftien Joden en andere medeburgers herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Nadien zijn nog gedenkplaten toegevoegd ter nagedachtenis van (Joodse) slachtoffers waarvan de namen aanvankelijk nog niet bekend waren en Nederlandse slachtoffers die nadien zijn gevallen bij oorlogen elders in de wereld.

Direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden op 4 mei, de dag vóór de capitulatie, op veel plekken in het land herdenkingen voor de oorlogsslachtoffers georganiseerd. Zo is deze traditie van herdenking begonnen. Nederland is uniek in de wereld, omdat we niet één, maar twee dagen van herdenken en vieren hebben.

Nederland viert Bevrijdingsdag op 5 mei, de dag dat in Hotel de Wereld in Wageningen overeenstemming werd bereikt over de capitulatie. De ondertekening van de capitulatie heeft die dag echter nooit heeft plaatsgevonden in Hotel de Wereld. Dat gebeurde pas een dag later, in alle stilte en in afwezigheid van prins Bernhard en een fotograaf, in de aula van de Landbouwschool.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden