<p>Zwemsters Wilma Gerritsen (links) en Lisa ten Hoopen (r) voor de start van de Meet the Marines challenge. Karin Kelly uit Borculo zwom de eerste meters mee. Foto: Rob Weeber</p>

Zwemsters Wilma Gerritsen (links) en Lisa ten Hoopen (r) voor de start van de Meet the Marines challenge. Karin Kelly uit Borculo zwom de eerste meters mee. Foto: Rob Weeber

‘Je staat niet alleen in het leven’

Wilma Gerritsen zwemt 7,6 km voor Meet the Marines

Door Rob Weeber

NEEDE/EIBERGEN - Waterpoloster Wilma Gerritsen (33) uit Neede zei ja tegen evenementenorganisatie Meet the Marines om te gaan zwemmen voor de vrijheid. Meet the Marines, oud-mariniers, is een community die de boodschap deelt dat ‘vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar dat er altijd iemand een prijs voor heeft betaald’. Omdat het dit jaar 76 jaar geleden is dat we werden bevrijd, stelde Wilma zich het doel van 7,6 km zwemmen. Locatie werd het Vinkennest in Eibergen.

Het woord ‘prijs’ heeft betrekking op militairen die een offer hebben gebracht. Dat kan het eigen leven zijn, maar ook het verlies van een ledemaat of het oplopen van een psychische stoornis zoals PTSS. Speciaal om deze mensen te herdenken, organiseert Meet the Marines allerlei activiteiten voor de leden die zich bij de community hebben aangesloten. Doel is elkaar verder helpen door fysieke en mentale grenzen te verleggen. Wilma Gerritsen kwam in de wereld van de politie terecht en liep daar in 2010 een PTSS-stoornis op. Haar verwerkingsproces kwam pas goed op gang toen ze via de eigen politieorganisatie mocht roeien. “Zo’n twee jaar terug werd ik met anderen in een roeiboot gezet. Het gezamenlijk doel was de eindstreep halen, maar voor mij bracht het ook het inzicht dat ik er niet alleen voor stond. In je leven staan andere mensen om je heen die belangrijk zijn voor jou, die jou kunnen en willen helpen. Samen sta je sterk. Dat was voor mij een heel belangrijk moment in mijn verwerkingsproces.”

Leren omgaan met PTSS
Als waterpoloster bij BZC in Borculo kon ze altijd al goed zwemmen. Daarom aarzelde ze ook niet toen Meet the Marines haar vroeg om de activiteit zwemmen individueel op zich te nemen. Vanwege corona konden er namelijk geen grootschalige evenementen plaatsvinden. “Net zoals Meet the Marines, wil ook ik met mijn prestatie een eerbetoon brengen aan degene die mijn leven in vrijheid hebben mogelijk gemaakt. Daarnaast heb ik ook persoonlijke doelen. De 7,6 km is een nieuw record voor mij. Tot nu toe heb ik nooit meer dan 5 km in buitenwater gezwommen. Verder wil ik met deze prestatie laten zien dat ik met PTSS heb leren omgaan.”

Gedurende de afgelopen winter trainde ze met andere zwemmers in de Hambroekplas en in de Berkel. Soms hakten ze letterlijk het ijs door om te kunnen zwemmen. Zo bereidden ze zich voor op het evenement dat afgelopen woensdagmiddag in de buitenlucht plaatsvond. Ze zwemt de gehele afstand met haar polomaatje Lisa ten Hoopen uit Neede. “Toen ik haar vroeg, zei ze direct ja. Ze is net zo ‘gek’ als ik.” Daarnaast worden de twee dames afwisselend door andere leden van hun waterpoloteam ondersteund. “In totaal moeten we afgerond naar boven 254 baantjes van 30 meter trekken om aan de 7,5 km te komen. De eerste km zwem je het snelst, ongeveer 3 km per uur. Daarna val je iets terug.” Uiteindelijk kwamen de dames na 2 uur en 31 minuten over de streep.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden