Bloemen bij het monument. Foto: PR

Bloemen bij het monument. Foto: PR

Beltrum eert eigen oorlogsoverledenen met herdenkingsplaat

Algemeen

BELTRUM - Ook in Beltrum moest 4 mei de sobere Dodenherdenking ‘in het geheim’ plaatsvinden om een toeloop te voorkomen en hiermee de coronamaatregelen te volgen. “Evenals vorig jaar hebben we op aangepaste wijze in Beltrum stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zowel door gemeente Berkelland als Raad van Overleg Beltrum is bij het monument op het Mariaplein door middel van een kranslegging een eerbetoon aan de gevallenen gebracht,” vertelt Martin Bouwmeesters van de organisatie rondom het 4/5 mei gebeuren in Beltrum.

Door Henri Walterbos

Ook werden bloemen gelegd bij het herdenkingsmonument. Ieder jaar valt deze eer te beurt aan de verenigingen die jubileren, zoals dit jaar het Dameskoor dat 55 jaar bestaat, de 70 jaar actieve EHBO Beltrum en basisschool De Sterrenboog die allen een bloemenhulde brachten. Ook werden jongeren betrokken. Nout Ribbers, Lenn Wilderink en Duuk Wolterink van de Sterrenboog lazen een eigen gedicht voor.

Maquette
Heel bijzonder was de onthulling van een maquette met hierop de namen van de Beltrumse oorlogsslachtoffers. “Deze namenlijst is met veel aandacht, zorg, het nodige nazoekwerk en overleg tot stand gekomen,” vertelt Bouwmeesters. “Op deze wijze wordt hun nagedachtenis levend gehouden. Dat vinden we belangrijk.”

De namen op de maquette zijn de Beltrumse burgerslachtoffers Teunis Riphagen, Bernardus Koster, Bernardus Klein Gunnewiek en Maria Pape-Stegers. Ook Beltrumse verzetsmensen die hun leven lieten staan erop; Johannes Sonderen, Theodorus Sonderen, Theodorus Walterbos, Bernardus Luttikholt, Johannes ten Barge, Herman ten Have, Hermanus Dute en Henricus Borgijink. Ook militair slachtoffer Bernardus Unland staat op de maquette vermeld.”

“Een actie die in hetzelfde kader nog net niet afgerond is maar waar hard aan gewerkt wordt is het veiligstellen van het merkteken van onze bevrijders op het trafohuisje aan de Meester Nelissenstraat, tegenover Dute middels een plexiglazen bescherming. Dit merkteken is de afgelopen 76 jaar behoorlijk vervaagd. Door het blijvend zichtbaar te houden willen we deze tastbare herinnering aan onze bevrijders in ere houden. Helaas is dit nog niet helemaal gereed, maar het komt binnen afzienbare tijd in orde.”

De herdenkingsplaat met hierop de namen van de slachtoffers 1940-1945. Foto: eigen foto
Foto: Eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant