Boerenzwaluwen op Stokkink. Foto: Arend J. Heideman
Boerenzwaluwen op Stokkink. Foto: Arend J. Heideman

Informatieblog over zwaluwenboerderij Stokkink jubileert

Algemeen

GELSELAAR - Het informatieblog van zwaluwenboerderij Stokkink in het Achterhoekse Gelselaar (zie www.zwaluwenboerderij.blogspot.com/) viert deze maand een jubileum. Het bestaat tien jaar. 2011 was het jaar van de boerenzwaluw. Ter gelegenheid hiervan begon Arend Heideman, die hier woont, met dit informatiepunt op internet over deze bedreigde vogel.

Geen moment heeft Heideman gedacht dat hij er zo lang mee door kon en zou gaan. Het blog biedt nu niet alleen een overzicht van tien jaar boerenzwaluwen in het achterhuis van deze boerderij, maar toont ook meer dan vijftig filmpjes van deze geliefde zomergast en een groot aantal bijzondere foto’s. Vogelliefhebbers en -onderzoekers kunnen er van alles in terugvinden.

“Stokkink is een oude boerderij in het Achterhoekse dorp Gelselaar”, lichtte Heideman bij het begin toe. “Vee wordt er niet meer gehouden, maar alle bewoners koesteren nog altijd de boerenzwaluw. Dit blog informeert erover, met films, foto's, berichten en gedichten.” Hier staat de ‘nienduur’ (grote achterdeur) nog wagenwijd open voor deze vogel. In de hoop dat het voorbeeld navolging blijft vinden. Het feest rond dit blog past uitstekend bij het Gelselaarse poëziefestijn waarvoor dit jaar 'zwaluw' als thema is gekozen (zie www.appeldag.blogspot.com).

Op de laatste dag van maart keerde dit jaar op Stokkink de eerste boerenzwaluw terug. Op 12 april werden er zeven geteld. De eerste boerenzwaluwen dit voorjaar hadden het zwaar. Begin april was het koud en viel er sneeuw. De afgelopen week nam het aantal boerenzwaluwen op Stokkink weer flink toe, tot rond de twintig. Dat komt in de buurt van het record van vorig jaar. Toen nestelden er twaalf paartjes.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede