Peter Stoverink (rechts) en Henk Deunk bij de externe AED bij Stooff Interior Projects. Foto: Rob Weeber
Peter Stoverink (rechts) en Henk Deunk bij de externe AED bij Stooff Interior Projects. Foto: Rob Weeber

AED-project Bedrijvenparken Berkelland afgerond

Algemeen

BERKELLAND - Tegelijk met de beveiliging en verduurzaming van de bedrijvenparken in Berkelland werd ook ingezet op de aanwezigheid van twee externe AED’s (Automatische externe defibrillator) per bedrijvenpark. Inmiddels is dit laatste project afgerond en kan de werkgroep Bedrijvenparken van (nu) de Bedrijvenkring Berkelland tevreden omkijken.

Het project is in samenwerking met de gemeente Berkelland gestart. Zij hebben voor de buitenbehuizing gezorgd, terwijl de betreffende ondernemers de AED’s hebben aangeschaft. Werkgroepleden Henk Deunk (bestuurder Bedrijvenkring Berkelland) en Peter Stoverink (voorzitter Belangenvereniging Bedrijvenparken Eibergen) zijn tevreden over de afronding van het project. “Veel ondernemers hebben wel een AED hangen, maar deze hangt binnen. Gebruikers ervan zijn dus afhankelijk van hun openingstijden. De extern geplaatste AED’s daarentegen hangen buiten en zijn dus 24/7 bereikbaar. Hiermee hebben we de Berkellandse bedrijvenparken weer een stukje veiliger gemaakt.”

De AED’s zijn samen met de gemeente bekostigd. De gemeente heeft de buitenkasten betaald en de betreffende ondernemers hebben de AED’s aangeschaft. Een AED kan niet zomaar door iedereen gebruikt worden. Als iemand 112 belt met het vermoeden van een hartstilstand bij iemand, dan zet 112 de melding door naar Hartslag.Nu. Deze stuurt via de HartslagNu-app een burgerhulpverlener naar het slachtoffer en de dichtstbijzijnde AED bij hen bekend. Tegelijkertijd wordt een ambulance gebeld. Het landelijke streven is dat er maximaal zes minuten verstrijken tussen de melding en de verleende hulp. Belangrijk is wel dat alle aanwezige AED’s zijn aangemeld bij Hartslag.nl.

Nog niet alle AED’s zijn aangemeld
Ook bij zijn bedrijf Stooff Interior Projects hangt er een buiten aan de gevel. “Wij hadden binnen al een AED hangen, dus de stap naar een externe was snel gemaakt. Met de externe AED’s op de bedrijvenparken hebben we Berkelland weer een stukje veiliger gemaakt,” legt Stoverink uit. “Jammer is dat nog lang niet alle AED’s in de gemeente zijn aangemeld. Als Hartslag.Nu niet weet waar zich de dichtstbijzijnde AED bevindt, dan kan dat tijd en dus levens kosten.”


https://hartslagnu.nl/

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant