De voormalige N18 in Eibergen. Foto: Rob Stevens
De voormalige N18 in Eibergen. Foto: Rob Stevens

Wethouder Bosman schuift herinrichting oude N18 in Eibergen op de lange baan

Algemeen

EIBERGEN - Eindelijk lag hij er dan in 2018, de nieuwe N18. Nadat de gemeente Eibergen, en later Berkelland, tientallen jaren getergd werden door de stroperige besluitvorming van landelijke en provinciale overheden. Altijd kregen andere projecten, meestal in het westen van het land, prioriteit. De verwachting is dan dat de eigen gemeente na die decennia lange frustraties wél het goede voorbeeld geeft.

Door Rob Stevens

In het voorjaar van 2018 neemt de raad het besluit om de oude N18, die nog steeds als vanouds Eibergen splijt, aan de nieuwe situatie aan te passen. Maar het gemeentelijk hemd van wethouder Bosman blijkt nu nader dan haar Eibergse rok. Die plannen worden voorlopig op de lange baan geschoven. Eibergen heeft daarmee haar ‘déjà vu’.

Marc Berends van D66 pleit er in de raadsvergadering met een motie voor om het al in 2018 toegezegde onderzoekskrediet van twee ton eindelijk te gebruiken. “Om er plannen mee te maken, samen met Eibergenaren, voor de herinrichting van de oude N18. Deze ligt er namelijk nog altijd net zo bij als in de tijd dat grofweg twintigduizend voortuigen per dag Eibergen doorkruisten. Dat is natuurlijk wel minder geworden. Maar nog altijd gebruikt zwaar vrachtverkeer de weg als sluiproute. En grote groepen motorrijders maken op zomerse dagen de brede weg door Eibergen ongemakkelijk met hun herrie. Vrij naar de bekende filosofische stelling van Descartes: ‘Ik maak herrie, dus ik ben’.”

Wethouder Bosman (GemeenteBelangen) is er echter niet voor te porren zaken te versnellen. Het moet volgens haar allemaal ‘getemporiseerd’ gebeuren, ‘stapje voor stapje’, ‘in fases’, ‘met een begin, midden en eind’. Hans Pelle van de PvdA vindt dat het uitsmeren van leed en pleit ervoor het project in één keer uit te voeren. Eibergen heeft volgens de oppositiepartijen (D66, PvdA, GL, OBL) recht op een mooie groene, verkeer remmende herinrichting van het oude N18 traject. Zodat Eibergen een dorp uit één stuk wordt met een mooie entree over de Berkel en een nieuw ingericht centrum. De herinrichting van de doorgaande weg verhoogt de stedenbouwkundige kwaliteit en leefbaarheid van Eibergen.

Wethouder Bosman is bang met het uitgeven van het gereserveerde onderzoekskrediet in Eibergen verwachtingen te scheppen. Ze denkt dat het geld voor de uitvoering er niet is, of onvoldoende. Hans Pelle vindt dat verwachtingen scheppen met het besluit in 2018 al lang is gebeurd. Pelle: “Geef dat bedrag nu uit en maak plannen. Dan kun je altijd nog in het licht van het beschikbare budget in de uitvoering ‘plussen en minnen’. Dat doen we wel vaker. Eibergen heeft recht op een dorpsweg. Laten we drie jaar na dato niet gaan faseren en Eibergen straks wéér met een historie van zestig jaar opschepen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant