Gemeenteraad zet rem op energieambities

Algemeen

BERKELLAND - De gemeenteraad wil dat Berkelland en de Achterhoek voorlopig de rem zet op haar energieambities. In een door de bijna hele gemeenteraad ondersteunde motie sluit Berkelland zich nu aan bij de ambities voor 2050 zoals die in het Nationaal klimaatakkoord staan verwoord. Die gaan veel minder ver. De motie werd ingediend door Erik Slotboom van D66.

Door Rob Stevens

De drijfveer achter de motie is dat men bang is dat Berkelland voor de klimaattroepen uitloopt, met alle nadelen van dien. Het maakt de regio en gemeente extra aantrekkelijk voor energieondernemers omdat elders die mogelijkheden er nog niet zijn. En als geld de belangrijkste drijfveer wordt, gaat dat ten koste van onze burgers en het landschap, volgens Hans Pelle van de PvdA. De gemeente moet daarom vooral zelf de regie houden in dit proces. Volgens Slotboom dreigt Berkelland anders het afvalputje van Nederland te worden. Waarbij het westen de lusten heeft en wij de lasten, net als in Groningen is gebeurd. Bij Liander moet worden aangedrongen op een verbetering van de infrastructuur. Omdat de capaciteit niet voldoende is concentreren initiatieven zich nu rond de verdeel- en onderstations. Het staat ook de ontwikkeling van zonnedaken op bedrijven in de weg, een veel landschapsvriendelijker variant dan de zonneweides. Op regionaal niveau moet grensoverschrijdend worden gezocht naar de meest geschikte locaties voor de opwekking van energie met zon en wind.

Boxem van de VVD spreekt van een belangrijk bijna eenduidig signaal van de raad. Het is een belangrijke steun in de rug voor de wethouder in de RES-bijeenkomsten (Regionale Energiestrategie) die komende weken plaats vinden. Die wethouder (Teselink) is dinsdag overigens ziek, zijn vervangster is Gerda ter Denge (CDA). Zij ziet de motie inderdaad als een belangrijk signaal. Wel dringt ze er op aan de kaders die de raad meegeeft her en der wat nader te preciseren. Al is het alleen maar omdat dat ook van belang wordt voor het RODE-rapport waarin binnenkort gemeentelijke doelstellingen rond duurzame energie worden geformuleerd.

GroenLinks schaart zich als enige partij niet achter de motie. Het gaat Andra Weg allemaal veel te langzaam. Ambities zijn te onduidelijk en algemeen geformuleerd. “Als we op deze weg doorgaan en discussiëren is de Achterhoek in 2050 (de deadline van het klimaatakkoord) een zandwoestijn”, stelt zij. Volgens Slotboom verschillen de ambities niet, alleen is de route en het tempo zolas voorgesteld in de motie anders, realistischer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant