Sfeerbeeld van de laatst gehouden Jammarkt. Foto: PR
Sfeerbeeld van de laatst gehouden Jammarkt. Foto: PR

Nationale Jammarkt Neede wederom jaar verschoven

Algemeen

NEEDE - De dertigste Nationale Jammarkt Neede wil maar niet op de kalender komen. Deze week besloot het comité dat vanwege corona ook 2021 onvoldoende garantie biedt voor een veilig en sfeervol evenement. En dus werd de knoop definitief doorgehakt en het vizier op 2022 gezet.

Door Rob Weeber

Voorzitter van de Stichting Nationale Jammarkt Neede Ronnie Konniger en marktmeester Gerrit Bruntink benadrukten in hun toelichting dat er gekozen is om alle risico’s uit te sluiten en daarom op tijd het evenement alsnog af te gelasten. “We zijn al laat met de beslissing,” legt Konniger uit. “Normaal beginnen we al eerder met de berichtgeving aan de standhouders. Door de ongewone omstandigheden echter hebben we dit moment zo ver mogelijk opgeschoven, totdat we voor ons gevoel niet langer konden wachten. De corona gooit roet in de jam. We hadden nog kunnen gokken op een ‘ingekookt’ evenement, maar onze markt is er een voor 100% of niet. Je kunt bijvoorbeeld niet de ene, trouwe standhouder wel uitnodigen en de ander niet.”

De afgelasting werd versneld toen ook de gemeente liet blijken dat ze geen enkele garantie konden geven. Zij is gehouden aan het volgen van de landelijke coronaregels en zou feitelijk het evenement nog op de dag zelf kunnen afblazen als de omstandigheden daartoe aanleiding zouden geven. “Het is ook voor de gemeente koffiedik kijken”, aldus Konniger. “We mochten de vergunningsaanvraag indienen en die zou ook behandeld worden. Maar dat gaf geen zekerheid voor doorgaan van het evenement. De jammarkt is een type evenement dat in een ‘open ruimte’ wordt georganiseerd. Mensen lopen langs kramen en/of bezoeken winkels. Dat geeft ook de sfeer aan het gebeuren. Als je dat van te voren gaat inperken met bijvoorbeeld een kleinere deelname of een verplichte looproute, dan haal je de ziel uit het evenement. Daarmee doen we in onze ogen ook alle betrokkenen tekort die gezamenlijk hard werken om de Nationale Jammarkt Neede op de kaart te houden. Bovendien moeten we dan op coronaregels gaan handhaven, iets waarop onze organisatie niet ingericht is.”

Een ander argument dat zwaar woog, was het financiële. Mocht na een aanvankelijk ‘ja’ toch later worden besloten om het evenement af te gelasten, dan worden de gemaakte kosten niet door een landelijk garantiefonds gedekt. De inkomsten worden hoofdzakelijk uit giften tijdens het evenement gedekt en zouden dan uitblijven.

Ondanks de afgelasting, hadden beide heren ook iets positiefs te melden. Rond de gebruikelijke datum van de jammarkt wordt er dit jaar iets aangeboden aan de gemeenschap van Neede. Het ‘wat’ lieten ze nog in het midden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant