Lydia ter Welle in speeltuin De Vrees in Winterswijk. Een plek waar haar carrière bij de krant begon en die haar nu nog steeds erg lief is. Foto: Anouk Kots
Lydia ter Welle in speeltuin De Vrees in Winterswijk. Een plek waar haar carrière bij de krant begon en die haar nu nog steeds erg lief is. Foto: Anouk Kots

Lydia ter Welle: ‘Alles waar gedrevenheid in zit, vind ik boeiend’

Algemeen

Achterhoek Nieuws-redacteur neemt na ruim dertig jaar afscheid

Door Gerwin Nijkamp

WINTERSWIJK – Na ruim dertig jaar zet Lydia ter Welle (65) een punt achter haar loopbaan bij Achterhoek Nieuws, de uitgever van deze en nog elf andere weekbladen in deze regio. Redacteur stond er op haar visitekaartje, maar de Winterswijkse was zo veel meer dan dat. Vrijwel bij elk proces dat de krant doormaakt wist zij van de hoed en de rand. “Ik wil tot in detail snappen wat ik doe om mijn werk zo goed mogelijk af te kunnen leveren. De lezer heeft recht op het best mogelijke resultaat in z’n brievenbus.” Nog meer was Lydia betrokken bij de mensen achter dat hele proces: voor collega’s, correspondenten en klanten stond Lydia vrijwel letterlijk dag en nacht klaar.

Alsof het nog maar een paar jaar geleden is, herinnert Lydia zich de eerste jaren van haar carrière bij de krant. Begin 1990 zag ze in Achterhoek Nieuws Winterswijk een oproep voor een correspondent ‘die met beide voeten in de samenleving staat’. Dat deed ze. Als vrijwilliger bij speeltuinvereniging De Vrees bijvoorbeeld. “Mijn proefverhaal maakte ik dan ook over Opa Klarendag, de opening van het speeltuinseizoen. Een spektakel waar toen nog tegen de duizend kinderen op af kwamen.”

Haar schrijvende kwaliteiten waren daarmee bewezen, maar ook het organisatietalent bleef op de redactie niet onopgemerkt. “Al snel maakte ik niet alleen verhalen, maar hielp ik op maandag ook met het verwerken van de ingestuurde kopij”, vertelt Lydia. “Brievenbussen vol vodjes papier met voetbalverslagen, duivenberichten en biljartuitslagen heb ik verwerkt. Die moest je toen nog stuk voor stuk overtypen.”

Techniek én mensen
Een gesprek met iemand uit de krantenwereld loopt vaak al gauw over van weemoed en nostalgie. Niet met Lydia. “De manier waarop wij nu kranten maken in combinatie met de nieuwswebsite, is stukken beter dan vroeger”, vindt ze. Of het nu gaat om de intrede van kleurendruk, nieuwe software of de opkomst van social media, de Winterswijkse zag het altijd als een kans om de lezer beter te kunnen bedienen. “Ik wil geen kunstje doen, maar altijd het best mogelijke resultaat boeken. Daarom omarm ik nieuwe opties zoveel mogelijk en ik vind het ook gewoon leuk om het me eigen te maken.”

Meegaan met de tijd betekent niet dat ze belangrijke tradities en gebruiken in het verspreidingsgebied van ‘haar’ kranten uit het oog verloor. Gedurende de afgelopen dertig jaar coördineerde ze vooral krantentitels in de gemeenten Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk en Aalten. Als mensen-mens pur sang verstaat ze die regio in alle toonsoorten. Of een inwoner nou boos is op de gemeente, een passie heeft voor het kweken van vogels of als een ondernemer voor zijn zaak leeft; in alles waar gedrevenheid achter zit, schuilt een mooi verhaal. “Natuurlijk vind ik het mooi om een scoop te hebben, maar het ‘kleine nieuws’ maakt voor mij de kranten. Ik heb altijd geprobeerd goed aan te voelen welke berichten voor welke regio interessant zijn en niet per se wat ik zelf belangrijk vind. Met een lokale krant probeer je immers een zo breed mogelijk publiek te bereiken.”

Lydia heeft het idee dat de weekbladen door steeds meer organisaties serieuzer worden genomen. “Het is een belangrijker platform voor lokaal nieuws dan jaren geleden. We worden nu meer gezien als een volwaardige krant waarin mensen graag hun nieuws presenteren.”

Door het vuur
Zowel op de voor- als achtergrond heeft zij daar een gigantische rol in gespeeld. Ze was het eerste aanspreekpunt voor tientallen organisaties in de Oost-Achterhoek, maar vooral voor de correspondenten van de titels die zij coördineerde, ging ze door het vuur. In het weekend, ’s avonds laat, vrijwel altijd was ze bereikbaar. En bereid om actie te ondernemen. Voor Lydia heel normaal. “Ik vind het mooi als iemand de moeite neemt om op vrijdagavond voor ons in actie te komen zodat wij als eerste het nieuws kunnen brengen. Wie ben ik dan om te zeggen: morgen ben je de eerste?”
Een échte verklaring voor haar tomeloze inzet heeft ze eigenlijk niet. “Ik heb dat altijd zo gedaan, het is gewoon mijn stijl van werken”, klinkt het nuchter. “Je weet dat je in dit vak heel veel uren moet maken omdat het nieuws niet ophoudt na vijf uur.”
Onderdeel uitmaken van een heel fijn team maakte het voor allemaal meer dan de moeite waard. “Het was helemaal mijn ding en ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan. Dat is een compliment aan al mijn collega’s. Je doet het met z’n allen!”

Topsport
De komende tijd gaat Lydia even lekker niets doen, samen met haar man Ad genieten van alles wat op hun pad komt. “Ik kijk enorm uit naar de sportzomer met het EK voetbal en de Olympische Spelen. Daar kan ik me nu helemaal op focussen zonder dat ik me met werk bezig hoef te houden.”

De redacteur die haar werk met de gedrevenheid van een topsporter bedreef, heeft op woensdag 26 mei de finish gehaald. De medewerkers van Achterhoek Nieuws vormen een erehaag voor haar en Lydia verdient het om uitgezwaaid te worden als een absolute kampioen. Een die voor altijd een plekje in de eregalerij zal houden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant