De Kronenkamp in Neede. Foto: Rob Stevens
De Kronenkamp in Neede. Foto: Rob Stevens

Deze zomer dorpskamers in Neede en Eibergen

Algemeen

EIBERGEN/NEEDE - In Eibergen en in Neede komen deze zomer twee Dorpskamers. In Eibergen in de bibliotheek vlakbij de grote kerk en in Neede in accommodatie Natuurpark de Kronenkamp. Wat is een dorpskamer? De Dorpskamer is een voorziening die snel aan populariteit wint in het land en waar iedereen terecht kan voor een kop koffie en een praatje. In Doetinchem zijn er al drie, daar heten ze Stadskamers.

Door Rob Stevens

De Dorpskamers zijn bedoeld als laagdrempelige inloopvoorziening. Iedereen kan er terecht, zonder dat een indicatie of verwijzing nodig is. In de Dorpskamer kun je in eerste instantie terecht voor een praatje en een kopje koffie. Mogelijk worden er ook activiteiten georganiseerd, dat is afhankelijk van de gebleken behoefte. Wethouder Gerda ter Denge heeft de hoop dat het in Berkelland in een behoefte gaat voorzien en mensen “Een doel geeft, in hun eigen kracht zet, en helpt de regie over hun leven op te pakken”. De kamers worden gerund door vrijwilligers die daarvoor ook professionele ondersteuning krijgen.

Doetinchem heeft al een tijdje goede ervaringen opgedaan met het fenomeen. In de Stadskamer daar groeide het aantal deelnemers sterk en ontstonden al snel allerlei bijkomende initiatieven. In de Stadskamer ontmoeten mensen elkaar en doen sociale contacten op. Medewerkers staan er klaar voor een praatje, een luisterend oor of praktisch advies. De Stadskamer in Doetinchem beschikt over een eigen catering waar lekker en verantwoord geluncht kan worden. Er is een breed activiteitenaanbod, soms gratis, soms tegen een kleine eigen bijdrage. Veelal kwetsbare burgers hebben er inmiddels baat bij (gehad) en ontwikkelden zich positief in een eigen tempo en op een eigen manier. Volgens wethouder Ter Denge is het voor Berkelland een pilot die ook preventief kan werken op de toeloop naar andere vormen van zorg. Maar het kan ook andersom werken, dat bezoekers zo in beeld komen bij Voormekaarteams.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant