De dames uit de confectie te zien, zoals Dinie Huurneman/Riekie Florijn (De Wolfer), Klanderman / Ziel. Huis Damstra en Drukkerij Hindelink, Oudestraat. Foto: 4 en 5 mei comité Neede

De dames uit de confectie te zien, zoals Dinie Huurneman/Riekie Florijn (De Wolfer), Klanderman / Ziel. Huis Damstra en Drukkerij Hindelink, Oudestraat. Foto: 4 en 5 mei comité Neede

Opheldering omtrent foto’s 4 en 5 mei comité Neede?

Algemeen

NEEDE/EIBERGEN - In de editie Eibergen-Neede van 5 mei werden een viertal historische foto’s geplaatst met daarbij de oproep om informatie over de afbeeldingen. Op de oproep volgde een reactie van Needenaar Jan Warfman. De foto’s betreffen, ‘zover na te gaan’, volgens hem een uitstapje per bus in 1949 van personeel van ‘Grooten Stoom’.

Op de eerste foto zijn de dames uit de confectie te zien, zoals Dinie Huurneman/Riekie Florijn (De Wolfer), Klanderman / Ziel. Huis Damstra en Drukkerij Hindelink, Oudestraat.
Op de tweede foto is de auto van directeur Abbink te zien.
Op de derde foto is het personeel met hun vrouwen te zien. Locatie Nieuwstraat bij Dievelaar.
Op de vierde foto: Herenpersoneel. Gerrit Rutgerink (rechterhand van Abbink), Klerebeezum. / Jan ter Meer.

Enkele aanvulling op het ingezonden stuk: ‘Personeel van ‘Grooten Stoom’: De aanduiding ‘Grooten Stoom’ die Jan Warfman gebruikt, slaat op de naam van de stoomfabriek ”De Grote Stoom”. Dit was in de volksmond de naam voor de stoomkatoenweverij die textielfabrikant A.J. ten Hoopen in 1863 liet bouwen aan de Rapenburg. De locatie werd gekozen omdat Ten Hoopen dacht dat de nieuwe spoorlijn daarlangs zou gaan. Zoals later bleek, kwam de lijn iets zuidelijker te liggen.

‘De Grote Stoom’ was ook de aanduiding van het personeelsblad van de fabriek, opgericht in 1946. Ieder jaar maakte het personeel een uitstapje met de bus. Dat uitstapje werd georganiseerd door de personeelsvereniging ‘Hotex’. Volgens de overlevering betaalde directeur Jan Abbing daar niets aan mee. Het werd geheel bekostigd door de wevers zelf.

In 1949 was de textielfabriek al eigendom van de Enschedese textielfabrikant Nico Ter Kuile. Jan Abbing (1877 – 1963) was de laatste directeur/eigenaar die aan de familie Ten Hoopen gelieerd was. Hij was de achterkleinzoon van oprichter A.J. ten Hoopen en trouwde met Johanna ter Weeme, kleindochter van Arent ter Weeme, de andere Needse textielfabrikant. In 1954 nam Abbing afscheid van het bedrijf.

De auto van directeur Abbink Foto: 4 en 5 mei comité Neede
 Het personeel met hun vrouwen te zien. Locatie Nieuwstraat bij Dievelaar. Foto: 4 en 5 mei comité Neede
Herenpersoneel. Gerrit Rutgerink (rechterhand van Abbink), Klerebeezum. / Jan ter Meer. Foto: 4 en 5 mei comité Neede

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant