Sander Ris (links) in gesprek met Joran en Janiek (rechts) bij het Dorpshoes in Gelselaar. Foto: PR
Sander Ris (links) in gesprek met Joran en Janiek (rechts) bij het Dorpshoes in Gelselaar. Foto: PR

Meet-Inn: de zomer in met open armen

BERKELLAND - Hoe meer het voorjaar werd, hoe minder maatregelen om de pandemie in te perken er nodig waren. Nu we steeds meer mogen, roept De nieuwe Rank op 13 juni de vraag op hoe we verder gaan. In de laatste online Meet-Inn voor de zomer bezint een groep jonge inwoners op de toekomst, samen met pionier Sander Ris.

Door onze verslaggever

Afgelopen maanden maakten de pioniers van De nieuwe Rank uit Borculo en haar kerkdorpen films met videoclips, gesproken woord en gebed, muziek van lokale bodem en verwelkomen ze elke keer de kijkers die via de site, Facebook of YouTube meekeken. Voor de meesten was dit een nieuwe manier van geloof delen. Het enthousiasme om er iets moois van te maken was groot, bij een gebrek aan de echte ontmoeting. Na de zomer kan er, naar verwachting, weer ‘gewoon’ bijeen gekomen worden.

Gewoon en normaal
Eerst was er het nieuwe normaal en nu kan het stukje bij beetje terug naar het oude. De vraagt rijst hoe we dat gaan doen. Sander Ris: “Nu alles opengaat, moeten we ook weer alle verjaardagsvisites aflopen. En ook: sport, werk, kerk, vliegen, reizen, hobby enzovoorts. Maar willen we dat wel?”
Op 13 juni zoekt hij het antwoord bij twee vijftienjarige jongens uit Gelselaar, Janiek en Joran.

Openen voor wie?
Ris, in het dagelijks leven pionierspredikant bij De Fontein in Apeldoorn, wenst in de online boodschap de kijker toe zich te openen voor anderen. Hij gebruikt hiervoor de reclame van een bekend colamerk. “Het merk roept ons op ons leven anders in te richten en open te staan voor anderen, maar hoe doe ik dat, zo vroeg ik mij af.” In de zoektocht naar hoe een betere vader, buurman, vriend of zoon te zijn, slaat hij ook de Bijbel open.

Volgen
Het verhaal dat Ris de kijkers voorspiegelt, gaat over het vertrouwen hebben in de ander en die te volgen. In de Bijbel gaat dit over de leerlingen van Jezus die hem blindelings lijken te volgen. “Wat bezielde hen om dat zomaar te doen,” vraagt Sander zich openlijk af. Het antwoord heeft volgens hem alles te maken met het openstaan voor de ander en vertrouwen krijgen in wie jij als persoon bent en wat je kunt. “Daarin zijn leermeesters die we kunnen volgen ook belangrijk.”

Rock, folk en pop
Zoals elke Meet-Inn zijn ook op 13 juni videoclips te zien die in de omgeving zijn opgenomen. De muziek is ingespeeld door getalenteerde pioniers van De nieuwe Rank en van een hoog niveau. Leander Grooten, professional bij de pioniersplek, is tevreden over het resultaat. “We hebben een stel pioniers die ontzettend getalenteerd is en elke maand zich weer inzet om er iets moois van de maken. Ik ben daar trots op.”
In de laatste online Meet-Inn hoor je deze keer het rocknummer ‘Als een vuur van binnen’, de folkpop in ‘Bouw uw Koninkrijk’ en het poppy ‘Groen is het land’. Volgens Grooten stuk voor stuk uitnodigende nummers die de kijker uitdaagt en in beweging zet.

Samen kijken en koffie drinken
Omdat kerken weer open kunnen, heeft De nieuwe Rank besloten de film die op 13 juni in première gaat, op die dag gezamenlijk te kijken. “We doen dat in de Gereformeerde Kerk in Geesteren vanaf 11.30 uur en drinken er meteen een kop koffie bij. Zo kijken we de online film terwijl we offline elkaar ontmoeten,” vertelt Grooten. Een hybride oplossing die past binnen de sneltreinvaart van de versoepelingen. Opgave voor aanwezigheid kan via de website van de pioniersplek en is noodzakelijk. “En kun je niet, maar wil je online verbinden voor de digitale koffie, dan kan dat ook.” Tijdens de film wordt duidelijk gemaakt via welke weblink gasten kunnen deelnemen hieraan.

Bouwen
De pioniersplek is, ondanks de pandemie, in de afgelopen maanden gegroeid in betrokkenheid. Grooten: “Juist door de crisis moesten we op zoek naar het hoe dan wel, als het normale niet meer kan. Dat leidt tot een zekere verbondenheid. We hebben de klus toch mooi samen kunnen klaren!” Grooten wil zelf liever niet terug naar hoe het was. “De crisis leverde gesprekken op die er anders niet waren geweest, juist dankzij online. We bouwen aan een gemeenschap van zinzoekers en gelovigen. Die nieuwe ontmoetingen dragen hieraan bij, die wil ik niet kwijtraken door terug naar normaal te gaan. Maar een beetje als vanouds mis ik wel, dat is toch een stukje basis wat iedereen herkent en waar men zich prettig bij voelt.”

De nieuwe Rank bespreekt binnenkort hoe online en offline een plek krijgen in het totale aanbod. De Meet-Inn gaat op 13 juni om 11.30 uur in premiere via www.nieuwerank.nl en is ook te vinden op YouTube en de Facebookpagina van De nieuwe Rank.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden