De sfeer van weer is open. Foto: PR
De sfeer van weer is open. Foto: PR

Sfeer van Weleer weer geopend

REKKEN - Belangstellenden zijn van harte welkom in privémuseum de Sfeer van Weleer in Rekken. Sfeer van Weleer, aan de Hölterweg 19 in Rekken is open op dinsdag van 10- tot 17.00 uur, donderdag 10 tot 17.00 uur. Informatie via tel. 0545-431540, mail: info@sfeervanweleer.nl.

Zoals gebruikelijk zijn er ook dit jaar een aantal nieuwe onderwerpen gerealiseerd. In de deel gaat het over de geschiedenis van de fotografie. Welke mensen waren belangrijke pioniers op dit gebied en in welke tijd ontstond de fotografie eigenlijk? Er liggen enkele prachtige voorbeelden zoals een daguerriotypie en een ferrotypie die uit de 19e eeuw afkomstig zijn. De eerste fotografen reisden van kermis naar volksfeest, voordat er vanuit ateliers gewerkt werd. Natuurlijk kunnen er veel foto’s uit verschillende periodes bekeken worden. Een platencamera en een stereoscoop, beiden uit de 19e eeuw, laten bezoekers vakmanschap en kwaliteit van apparatuur uit die tijd zien.

In de kinderhoek ligt de nadruk dit seizoen op de geboorte/doop en de rituelen die daarbij hoorden. Doopjurkjes van rond 1900 tot en met 1960 gedragen door poppen-baby’s. Daarnaast verschillende cadeautjes, ook wel ‘pillegiften’ genoemd, zoals een geboortelepel maar ook een veel eenvoudiger speldenkussen met de tekst ‘Welkom’.
Prachtige 3-d kaarten uit begin 1900 verstuurd voor de Kerst of voor de jaarwisseling staan opgesteld in de vitrinekast. Lieflijke tafereeltjes.

Tot slot wordt er aandacht besteed aan het gebruik van waaiers door de jongeren die tot de ‘elite’ behoorden. Zij hanteerden zelfs een ‘waaiertaal’ om toch onopvallend met elkaar te kunnen communiceren. Gelukkig is er bij het museum een tuin waar men ook in de schaduw kan zitten voor koffie of thee. Neem gerust eigen brood mee; ook dat hoort bij de ‘Sfeer van Weleer’
Even van te voren aanmelden is prettig, maar men mag het ook gewoon proberen. Bij de Sfeer van Weleer houdt men zich aan de coronamaatregelen.


www.sfeervanweleer.nl
Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden