De Kalanderstraat in Neede. Foto: Rob Stevens
De Kalanderstraat in Neede. Foto: Rob Stevens

Herinrichting ‘Neede Noordoost’

Algemeen

NEEDE - ‘Neede Noordoost’, het klinkt wat grootsteeds. Maar in de jongste prestatieafspraken van de woningbouwvereniging ProWonen en de gemeente is het de wijk in Neede die op korte termijn aan de beurt is voor een zogenaamde ‘Integrale wijkaanpak’. Het is globaal de hoek in Neede tussen de Rapenburg, de Ruwenhofstraat en de Kempersdijk.

Door Rob Stevens

Neede-Noordoost bestaat uit zo’n 460 woningen, waarvan veertig procent huurwoningen van ProWonen zijn. Grote delen van de wijk ogen wat gedateerd. Wethouder Maikel van der Neut: “Onze opdracht is de komende tien jaar de wijk te verduurzamen en levendig te houden. Dan hebben we het bijvoorbeeld over betere energie-labels, isolatie, zonnepanelen en het levensloopbestendig maken van woningen. Er is nu ook relatief weinig ruimte voor kinderen om te spelen. En de wijk kan ook wel wat groener. Ook parkeerruimte, de riolering en het afkopelen van regenwater zijn aandachtspunten.” Met al die aandachtspunten kan met recht worden gesproken van een ‘Integrale wijkaanpak’. In totaal is voor dit proces ruim tien miljoen euro gereserveerd.

ProWonen en de gemeente trekken in dit proces voor verbetering van dit deel van Neede samen op. Om dat te benadrukken is de nieuwe directeur-bestuurder Hanke Struik van wooncorporatie ProWonen ook aanwezig bij de wekelijkse persconferentie van het college waar beleidsmatige voornemens worden toegelicht. Participatie is de laatste jaren het toverwoord in ambtelijke kringen. De grote vraag is wat er nodig is om in de toekomst een aantrekkelijke wijk te blijven voor diverse doelgroepen en leeftijden. Struik: ”Na de zomer gaan we het allereerst aan de slag met het instellen van een bewonersplatform. We willen weten of ons beeld overeenstemt met de beleving van de bewoners. Zo kunnen we er samen iets moois van maken, voor jong en oud.”

Wat er in de wijk gebeurt de komende jaren wordt op de voet gevolgd. De ‘integrale wijkaanpak’ van Neede Noordoost is leerzaam voor de toekomstige wijkverbeteringen in andere delen van Berkelland. Qua omvang vergelijkbare wijkprojecten in de Koppel in Borculo en de Berg in Neede gingen gepaard met sloop. “Dat is hier niet de primaire insteek”, zegt Henk Veltkamp, manager vastgoed bij ProWonen. Ook particuliere woningen worden nadrukkelijk betrokken bij het proces. Daarvoor wordt gezocht naar subsidiemogelijkheden. De opgedane ervaringen moet een soort blauwdruk opleveren voor vergelijkbare toekomstige projecten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant