Het landschap bij de Ramsbeek in Eibergen. Foto:  Rob Stevens
Het landschap bij de Ramsbeek in Eibergen. Foto: Rob Stevens

Aandacht voor illegale houtkap

Algemeen

BERKELLAND - In de perspectiefnota staan de belangrijkste uitgangspunten voor het beleid van het daaropvolgend volgende jaar. Het is politiek voorwerk voor de in het najaar gepresenteerde begroting voor het volgende jaar. Twee van de aandachtspunten in die nota betreffen bijvoorbeeld het toerisme en de illegale houtkap in het buitengebied van Berkelland.

Door Rob Stevens

Gemeenten propageren de Achterhoek voor toeristen als plek waar het goed toeven is. Er wordt veel geld en aandacht besteed om de aantrekkelijkheid van Berkelland verder te vergroten. ‘Beleef het in Berkelland’ is de bijbehorende slogan in beleidsstukken. Om die belevingswaarde te vergroten wordt bijvoorbeeld ingezet op verbetering van de verblijfsaccommodaties, de verdere ontwikkeling van toeristische infrastructuur routes, informatievoorziening, verhoging van de zichtbaarheid van het aanbod en verbetering van de toeristische ontwikkelpotentie van de kernen. Belangrijk voor toeristen, ongetwijfeld. Er valt nog het een en ander te ontwikkelen. Maar het coulisselandschap ís er al in de Achterhoek met een heel hoge natuur- en belevingswaarde. Dat heeft alleen bescherming nodig. En niet alleen voor toeristen, maar ook voor Berkellanders.

Met gebruik van luchtfoto’s en speciale software zijn 150 situaties ontdekt waar sprake is van illegale houtkap. De gemeente verwacht dat zodra het gehele buitengebied in beeld is gebracht, dat aantal zal oplopen naar 285 gevallen. Onlangs toonde de gemeenteraad zich geschokt naar aanleiding van een rapport waarin gerept wordt over de grootschalige illegale kap van bomen en houtwallen in Berkelland. Het doet de aanleg van nieuwe natuur teniet. Concrete gevallen van illegale kap, ook van onvermoede publieke instanties trouwens, zijn de afgelopen tijd ruim in de aandacht van media geweest. Om dit probleem nu het oog te bieden wordt in 2022 een bedrag van 75.000 euro vrijgemaakt voor extra inzet op handhaving.

Volgens de nieuwe bomenverordening dient binnen de bebouwde kom alleen een vergunning voor een boom te worden gevraagd te worden als deze op de bijzondere bomenlijst staat. Buiten de bebouwde kom ligt dat heel anders. Hier is voor alle beplantingen die een stamdikte hebben van 10 cm of dikker (diameter op 1,3 m hoogte) een vergunning nodig als de eigenaar deze wil kappen of rigoureus snoeien.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant