Laurens en Adie Hanselman voor hun zaak in hartje Beltrum. Foto: Annekée Cuppers
Laurens en Adie Hanselman voor hun zaak in hartje Beltrum. Foto: Annekée Cuppers

ElektroVakman Hanselman Radio & TV Service stopt met de winkel

Algemeen

BELTRUM - De elektrozaak van Laurens en Adie Hanselman is een begrip in Beltrum en omgeving maar na veertig jaar achter de toonbank is het mooi geweest. Per 1 augustus stopt het echtpaar met de bruin- en witgoedwinkel aan de Meester Nelissenstraat 33. De opheffingsuitverkoop is inmiddels gestart maar van helemaal stoppen met werken wil Laurens voorlopig nog niets weten: “Techniek is een prachtig vak, ik werk nog iedere dag met veel plezier.”

Door Annekée Cuppers

Laurens en Adie begonnen in 1980 met de zaak in de oude melkfabriek van Beltrum. Drie jaar later volgde een verhuizing naar de huidige locatie alwaar in 1990 de zaak werd verbouwd tot de winkel die het nu is. Die winkel gaat dus sluiten maar dat wil niet zeggen dat Laurens ook stopt met zijn reparatiewerkzaamheden. “We gaan nu eerst de winkel leegverkopen en verhuizen. Daarna gaan we op zoek naar een loods of bedrijfshal waar ik de reparatiewerkzaamheden kan voortzetten. Techniek is en blijft een mooi vak en ik werk nog steeds met veel plezier. Ik vind het jammer om goede materialen weg te gooien. Afgedankte wasmachines bijvoorbeeld, daar kun je nog prima onderdelen uithalen en zo van meerdere kapotte exemplaren één goedwerkende machine maken die nog jaren van dienst kan zijn. Op die machines durf ik dan ook rustig een halfjaar garantie te geven.”

Pendule in een vuilniszak
Laurens en Adie kunnen terugblikken op veertig mooie jaren binnen de Beltrumse gemeenschap. Regelmatig was Laurens voor kleine reparatiewerkzaamheden te vinden in het nabijgelegen verzorgingstehuis. Adie vertelt: “In plaats van dat kapotte apparaten naar de winkel gebracht werden, ging Laurens eens in de zoveel tijd bij de bewoners langs om een stekkertje te vervangen of een tv te repareren. Dat werd altijd enorm gewaardeerd door de bewoners. Niet alleen omdat ze hun apparaten dan weer konden gebruiken maar vooral ook vanwege het sociale aspect.”

Ook in de winkel maakte het echtpaar Hanselman het nodige met de klanten mee. Laurens vertelt: “Ik herinner me nog een trouwe klant die in de winkel kwam met een vuilniszak waarin hij zijn oude pendule had meegenomen. Het klokwerk sloeg de uren niet meer goed en meneer wilde dit graag gerepareerd hebben. Ondanks dat het niet ons werk is, wilden we de man toch graag helpen. Nadat de pendule weer netjes op slag gemaakt was, een secuur werkje dat nauw luistert, kwam de man zijn uurwerk weer ophalen. Hij was erg blij dat zijn pendule het weer goed deed. Of dat ook nog zo was toen hij het ding thuis weer op de schoorsteenmantel zette, weten we niet. Hij nam de pendule namelijk net zo weer mee als dat hij er mee gekomen was; op kop in de vuilniszak. Dan sta je wel even raar te kijken.”

Opheffingsuitverkoop
De opheffingsuitverkoop is inmiddels begonnen en dat is goed te zien in de winkel. “Vooral het witgoed en de grote tv-schermen lopen hard, daarvan hebben we nog maar enkele stuks voorradig. Daarnaast hebben we nog het nodige aan huishoudelijke apparaten staan die we met mooie kortingen verkopen. Denk daarbij aan stofzuigers, koffiemachines, staafmixers, frituurpannen. Alles wat er straks nog over is, gaat naar de Vincentiusvereniging. De boel op Marktplaats gooien, daar beginnen we niet aan. We doen er liever anderen een plezier mee.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede