Vluchtelingen ontdekken ‘Samen Berkelland’. Foto: PR
Vluchtelingen ontdekken ‘Samen Berkelland’. Foto: PR

Vluchtelingen ontdekken ‘Samen Berkelland’

Algemeen

BERKELLAND - Het programma Samen Berkelland is gestart! Het is gericht op vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders), die verder willen werken aan hun netwerk en taalvaardigheid. In het programma zijn daarom activiteiten als samen koken, wandelen, kunstlessen, vrijwilligerswerk en een cursus digitale vaardigheden opgenomen. Het is onderdeel van het regionale programma ‘Samen Achterhoek’, waarvoor het Graafschap College voor de Achterhoek subsidie heeft ontvangen uit het Europese Asiel, Migratie en Integratiefonds (AMIF).

Door Rob Weeber

Samen Berkelland loopt van juni tot en met eind december 2021 en wordt in drie kernen uitgevoerd. In verband met de coronamaatregelen wordt in kleine groepjes gewerkt. De eerste deelnemers in de groepen in Eibergen en Borculo zijn al gestart, binnenkort starten ook deelnemers in Neede. Het programma biedt voor 20 statushouders een programma van 20-24 weken waarin drie tot vier dagdelen per week zijn gevuld.

Voorbereiding Wet Inburgering
Nienke Maas en Joske Elsinghorst hebben het projectleiderschap voor Samen Berkelland op zich genomen. Zij doen dit naast hun werk als combinatiefunctionaris. Joske Elsinghorst, werkzaam voor Culturije: “In de gemeente Berkelland zijn er al veel mooie (vrijwilligers)initiatieven. In en door dit programma willen we deze nog dichter bij elkaar laten aansluiten. Ook verkennen we welk vrijwilligerswerk passend is voor deelnemers, tijdens dit programma en daarna. ‘Samen Berkelland’ gebruiken we daarmee ook als voorbereiding op de nieuwe wet inburgering die vanaf januari 2022 ingaat.”

Afwisselend programma
Nienke Maas, werkzaam voor Sportfederatie Berkelland: “We kennen als combinatiefunctionarissen de weg in Berkelland. Met alle partners, input van de deelnemers en de cultuurverbinders, kunnen we in deze drie kernen een afwisselend programma vormgeven. We onderzoeken ondertussen ook hoe we samenwerkingen ook na afronding van het project en de subsidie kunnen voortzetten. Nog meer samenwerken in Berkelland!”

Wilt u bijdragen aan Samen Berkelland?
Een wens van de deelnemers is meer in contact komen met inwoners van Berkelland en samen dingen ondernemen. We zijn nog op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om met deze groep aan de slag te gaan en die een korte periode (een aantal weken of maanden) zouden willen helpen bij activiteiten zoals koken, fietslessen, tuinieren, etc. Spreekt dit u aan? Of heeft u een vrijwilligers- of werkervaringsplek voor één van onze deelnemers?

Neem dan contact op met Joske Elsinghorst (joske@culturije.nl) of Nienke Maas (nienke@sportfederatieberkelland.nl). Meer informatie vindt u ook op www.voormekaar.net/helpelkaar in het rijtje ‘vacatures’.

Samen meedoen in Berkelland
Deelnemers worden in samenwerking met de Sociale Dienst Oost Achterhoek geworven. Partners in het project zijn de lokale maatjes en taalcafés, WISE, WIN, KruidenHof te Mallum, team Vluchtelingen gemeente Berkelland, Sportfederatie Berkelland, Culturije, de Kronenkamp, cultuurverbinders Sona Souqi en Dilsoz Wali, Kunstenaars Marika Meershoek en Karin Bosch, Bibliotheek Oost-Achterhoek en Interbeek Support.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen - Neede