Hennie Tuut (links) en Marieke Altena bij de coronaexpositie. Foto: Rob Weeber
Hennie Tuut (links) en Marieke Altena bij de coronaexpositie. Foto: Rob Weeber

De Oude Mattheüs gaat verder als multicultureel gebouw

Algemeen

EIBERGEN - De terugloop in kerkgangers en de daarmee gepaard gaande afnemende inkomsten waren al langer een bron van zorg voor de kerkgemeenschap in De Oude Mattheüs (DOM) in Eibergen. Daarom werd er een werkgroep opgezet die plannen kond maken voor een transformatie naar een multicultureel gebouw.

Ex-pastoraal werker Henny Tuut en Marieke Altena zitten in die werkgroep. Doel is dit jaar te kijken in hoeverre kleinschalige, culturele evenementen met maximaal honderd bezoekers het beste georganiseerd kunnen worden in het gebouw. “Aanvankelijk werd gesproken met de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK), maar die vroegen teveel bijdrage voor het beheer van het gebouw,“ legt Tuut uit. “Bovendien ben je dan het beheer en de zeggenschap over het gebouw volledig kwijt. Net zoals het openluchttheater heeft gedaan, besloten we toen om het gebouw in een lokale stichting onder te brengen. Zo houden we het in eigen hand.”
De bedoeling is om kleinschalige evenementen te gaan verzorgen, zoals concerten, kunstmanifestaties, uitvoeringen van klassieke muziek et cetera. In geen geval gaat het de concurrentie aan met het openluchttheater. “Wij kunnen maximaal honderd man ontvangen en zullen ook veel tijdens het winterseizoen programmeren, als het openluchttheater dicht is. Eerder zoeken we de verbinding, tenslotte maken we ook samen gebruik van De Huve”, aldus Tuut.

Iedereen mag ideeën inleveren
Marieke Altena werd vanwege haar creatieve geest al eerder gevraagd om mee te denken over de transfomatie. “Hoewel het gebouw ook nog voor kerkdiensten in gebruik blijft, was de eerste gedachte dat de banken eruit moesten. Die zouden teveel aan de oude bestemming van het gebouw doen blijven denken en soms ook letterlijk in de weg staan. Toen dat achter de rug was, hebben we nieuwe, makkelijke verplaatsbare meubels aangeschaft. Verder heb ik duizend kraanvogels opgehangen. Als corona het toelaat, willen we volgend jaar officieel opengaan. Tot dan testen we per evenement hoe we de ruimte het beste kunnen inrichten. Voor een trouwerij bijvoorbeeld heb je een andere opstelling nodig dan voor een expositie of een evenement met catering. Ook de akoestiek is een punt van aandacht. Voor een koor is het geweldig, maar voor een gesprek is er te veel galm. Iedereen mag trouwens ideeën aanreiken voor evenementen in de DOM.”

Expositie foto’s ‘IK heb een ‘klik’ met Berkelland’
Naast de zorg om corona wat de voortgang van de planning betreft, wil de werkgroep ook laten zien dat corona niet alleen narigheid brengt. Momenteel is er een expositie met foto’s uit het boek ‘Ik heb een ‘klik’ met Berkelland’ van ‘mensenmensfotografe’ Erika Klein Kranenbarg. Zij legde Berkellanders in eigen omgeving vast tijdens de eerste lockdownperiode. “We willen een streep onder corona zetten en ook laten zien wat voor positieve veranderingen corona teweeg heeft gebracht”, legt Altena uit. “Daarom hebben we Berkellanders gevraag om hun verhaal in te sturen dat weergeeft wat er bij hen veranderd is dankzij corona. Die verhalen worden hier aan de foto’s toegevoegd.”
De expositie is tot en met augustus iedere woensdag- en zaterdagmiddag open van 13.00 tot 17.00 uur. De Oude Mattheüs is gevestigd aan de Grotestraat 50, Eibergen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant