<p>Gerhard en Diny Konings uit Eibergen, leden van het eerste uur, kijken erg uit naar het moment dat ze weer met het koor V&ouml;lle Wille mogen zingen. Foto: PR</p>

Gerhard en Diny Konings uit Eibergen, leden van het eerste uur, kijken erg uit naar het moment dat ze weer met het koor Völle Wille mogen zingen. Foto: PR

Völle Wille mag eindelijk weer van zich laten horen

Eibergs koor is goed voor de sociale contacten en de gezondheid

EIBERGEN - Het Eibergse Vrijetijdskoor Völle Wille gaat weer zingen. De activiteiten van het koor moesten anderhalf jaar geleden worden opgeschort als gevolg van corona, maar vanaf dinsdag 7 september zullen de stemmen van de leden weer te horen zijn in ’t Spieker aan de Kerkstraat in Eibergen.

Net als de andere leden van het koor hebben Gerhard en Diny Konings uit Eibergen erg uitgezien naar dit moment. Gerhard: ‘We hebben het samen zingen vreselijk gemist, net als de sociale contacten met de andere koorleden, want het gaat om een groep mensen die bijzonder bij elkaar betrokken zijn en we voelen ons daar erg thuis.’

Zingen of schaatsen
Gerhard was er al vroeg bij met zingen: “Op mijn dertiende wilde ik wel bij het koor in de kerk, dat leek me wel wat. Maar ja, al de tweede keer dat we moesten oefenen vroor het flink en moest ik kiezen: schaatsen op de Ballastput of zingen in de kerk. Ik ben gaan schaatsen en dat betekende toen het voorlopige einde van mijn zangcarrière, want toen ik mijn gezicht weer liet zien, zei de dirigent dat hij uitstekend zonder mij kon. Nou, ik had mijn mond niet op de verkeerde plek zitten dus ik antwoordde dat ik ook best zonder hem kon.”
Ook Diny zong vroeger in de kerk en deed dat niet onverdienstelijk. “Ik zing graag en als ik iets op de radio hoor, dan zing ik lekker mee.” Diny legt uit wat zij en Gerhard zo fijn vinden aan Völle Wille. “Het repertoire van het koor vinden we erg leuk. Bovendien is het allemaal heel ontspannen, want het zijn eigenlijk allemaal ongeoefende zangers en het uitgangspunt van het koor is dat het vooral om het plezier gaat. Bovendien vinden we de contacten met de andere koorleden erg fijn. Verder is het prettig dat er op de middag geoefend wordt, want ’s avonds willen we eigenlijk niet meer de deur uit, zeker in de winter niet.”

Wandergesell
Gerhard en Diny zingen al vanaf de oprichting van Völle Wille bij het koor en ze hopen dat nog lang te blijven doen. “Ook al spreekt het ene nummer je natuurlijk meer aan dan het andere”, zegt Gerhard. “Zelf heb ik een bijzondere band met het operetteliedje  ’Ich bin nur ein armer Wandergesell…’. Dat komt omdat ik als metselaar in opleiding ook gezel ben geweest. Je begint in je vak als leerling, daarna word je gezel en na het afleggen van een meesterproef mag je je meester-metselaar noemen. De ‘Wandergesell’ in het liedje is een vakman in opleiding die langs leermeesters trekt om zijn meestertitel te halen.” Diny voegt er aan toe: “Behalve dat we veel plezier beleven aan het zingen, is het ook nog een keer gezond. Er zijn dus veel redenen om er mee door te gaan.”

Zingen is gezond
De secretaris van het koor, Frank Kluit, bevestigt dat laatste. “Dat zingen gezond is blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Frankfurt. Onderzoekers vonden tijdens het zingen in het bloed van de zangers een toename van de concentratie immuunglobuline A, proteïnen die als afweerstof werken en de hoeveelheid cortison, een hormoon tegen stress. Zingen is dus stress-verlagend en goed voor de weerstand.”
“Bovendien vond de Zweedse onderzoeker Bjorn Vickhoff dat de hartslag tijdens het zingen vertraagd wordt en, dat is nog het mooiste: de harten van de zangers in een koor kloppen gelijktijdig, dus waar vindt je nou nog meer éénheid dan in een koor? Bovendien: ‘De ademhaling van iemand die in een koor zingt, lijkt op de ademhaling van iemand die yoga beoefent’, constateerde dezelfde onderzoeker.” Kluit voegt daar aan toe dat ook de saamhorigheid en het gevoel dat je samen iets aan het opbouwen bent ook belangrijk zijn voor de zangers.

Repertoire
Het repertoire van het koor bestaat voornamelijk uit populaire liedjes uit de tweede helft van de vorige eeuw. Ze liggen meestal behoorlijk goed in het gehoor en de meeste mensen hebben ze al vaak voor de radio of televisie gehoord. Soms dragen de koorleden nieuwe nummers aan en het komt ook voor dat koorleden zelf een nieuw nummer schrijven. De muziekcommissie beoordeelt in samenwerking met de dirigent of een nummer wordt opgenomen in het repertoire.

Optredens
Het koor heeft meteen al een aantal optredens in het vooruitzicht: eind oktober is er een afscheidsconcert bij Prinsen in Haarlo gepland, omdat de zaal daar gesloopt zal worden. Begin januari zal Völle Wille in ’t Spieker optreden in samenwerking met theatermaker Ernst Beuving.
Door de corona is er een aantal leden afgevallen, zodat er nu ruimte is voor nieuwe leden. Wie graag wil zingen kan vrijblijvend een keer komen meedoen op de dinsdagmiddag in het Spieker aan de Kerkstraat 30 in Eibergen. De middag begint om 13.30 uur.
Meer informatie over het koor is te krijgen bij de secretaris, tel 0545-847747.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden