<p>Tonny Starte (74) en zijn vrouw Annie, nadat hij zijn Koninklijke onderscheiding kreeg uitgereikt door de burgemeester. Foto: Rob Weeber</p>

Tonny Starte (74) en zijn vrouw Annie, nadat hij zijn Koninklijke onderscheiding kreeg uitgereikt door de burgemeester. Foto: Rob Weeber

Koninklijke Onderscheiding Tonny Starte

Café Halfweg komt in handen van de buurtschap

BELTRUM - Tonny Starte (74) uit Groenlo is al meer dan vijftig jaar als vrijwilliger actief in zowel Berkelland als Oost-Gelre. Onder meer was hij vanaf 1970 toto 2002 bestuurlijk betrokken bij Volksvereniging Voor-Beltrum, de vereniging achter de jaarlijkse Voor-Beltrumse Kermis die dit jaar voor de 75ste keer werd gehouden. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de uitreiking afgelopen maandag door burgemeester Joost van Oostrum het lintje juist op dit festijn plaatsvond.

Door Rob Weeber

Na zijn periode als penningmeester ging hij verder als mede-initiatiefnemer en organisator van de buurtspelen die de maandag tot een van de drukste dagen van de kermis maakten. Van Oostrum haalde een vermakelijke anekdote aan uit de tijd van het penningmeesterschap. Bij de afsluiting van het feest was er voor het bestuur koffie en gebak in de feesttent. Een van de bestuursleden moest tevens het laatste, traditionele rondje rondom de tent maken om te zien of iedereen op eigen kracht naar huis was gekomen. Bij zijn ronde trof Tonny een vrijend paartje aan. Met de spreekwoordelijke tanden in de mond, nodigde hij hen, als ze klaar waren, voor koffie en gebak in de tent uit. Hij werd toen bedankt met de reactie: ‘Das mooi, aw ut wark af hebt komme wie der an.”

Groot hart voor mensen in nood
Hij was ook betrokken bij de oprichting van de Stichting Halfweg in 2002, de beheerder van het voormalige Café Halfweg, een drietal sportterreinen, evenemententerrein en het Millenium Kunstwerk, en van 2005-2017 bestuurslid van de Belangenvereniging voor Beltrum/Avest. Daarnaast zette hij zich ook in de gemeente Oost-Gelre in, waar hij sinds 2006 actief is voor de Vincentius vereniging Groenlo. Het ontlokte Van Oostrum de uitspraak dat hij ‘een groot hart had voor mensen in nood.’ Als gevolg van zijn werkzaamheden voor beide gemeenten, reikte Van Oostrum de Koninklijke Onderscheiding mede namens de gemeente Oost-Gelre uit. Het opspelden werd vanwege de coronaregels door zijn vrouw Annie gedaan.

Buurtschap nieuwe eigenaar Café Halfweg
Voorafgaand aan de toespraak van Van Oostrum bracht kermisvoorzitter Iwan Wolterink naar buiten dat 2021 het laatste jaar zou zijn voor het echtpaar Gerrie en Willem Wassink als uitbater van Café Halfweg. Vanaf volgend jaar is de nieuwe eigenaar en uitbater de buurtschap Voor-Beltrum. Als afscheid kreeg het echtpaar bloemen en de vaandelgroet. Het café, al sinds 1898 kloppend hart van de buurtschap, dreigde te worden verkocht en dat kon de gemeenschap niet over zich heen laten gaan.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden