Dirigent Pim is de initiatiefnemer van het projectorkest met jonge, getalenteerde musici. Foto: NeSP
Dirigent Pim is de initiatiefnemer van het projectorkest met jonge, getalenteerde musici. Foto: NeSP

Nederlands Symfonie Project weer in Doetinchem en Zutphen

Algemeen

DOETINCHEM/ZUTPHEN – Het Nederlands Symfonie Project (NeSP) laat weer van zich horen. In verband met coronamaatregelen concerteren geen negentig, maar zo’n veertig getalenteerde jonge musici in de derde week van augustus onder leiding van Pim Cuijpers. Het orkest heeft voor het eerst een internationaal karakter en treedt, met als thema ‘Contrast’, live op in Doetinchem, Zutphen en Amsterdam.

Door Josée Gruwel

Het Nederlands Symfonie Project is een idee van dirigent Pim Cuijpers, geboren en getogen Achterhoeker. Het biedt sinds 2013 een platform aan getalenteerde musici van Nederlandse conservatoria en jonge afgestudeerde musici. Elke zomer geeft het een reeks concerten en biedt op die manier de deelnemende musici de gelegenheid kennis te maken met meesterwerken uit het symfonisch repertoire. Deel uitmaken van het orkest is een uitgelezen mogelijkheid om op hoog niveau orkestervaring op te doen. 

Internationaal karakter

Cuijpers: “Een bijzondere ontwikkeling dit jaar is dat er veel animo is van buitenlandse jongeren. Behalve dat het ontzettend leuk is dat ze ons weten te bereiken, zijn we heel blij met hun aanbod. Dat is van een hoog niveau. Daardoor zaten we ook dit jaar qua keuze weer in een luxe positie. Uiteindelijk is de verhouding van Nederlandse jonge musici tot de uit het buitenland afkomstige talenten fiftyfifty. NeSP krijgt hiermee een internationaal karakter. Dat betekent dat de repetities voor het eerst in het Engels worden gegeven.”
Deze repetities vinden de week voorafgaand aan de concerten plaats. Dan zijn alle orkestleden samen op locatie. Dit keer verblijven ze bij ‘De Haverkamp’ in Hengelo Gld. Het is voor hen een nieuwe locatie. “Het voordeel ervan is dat we alles onder een dak hebben en voor de repetities niet hoeven te reizen.”

Programma

Er wordt toegewerkt naar een concert met op hoog niveau gespeelde klassieke muziek, laagdrempelig en toegankelijk voor een breed publiek. Op het programma staan het Hoornconcert nr. 2 van Strauss, met hoornsolist Mees Vos, en Symfonie nr. 3 ‘Eroica’ van Beethoven. “Dit romantische programma staat bol van tegenstellingen, evenals het muzikale leven het afgelopen jaar. Vandaar het thema ‘Contrast’.”
De muziekwerken zijn geschreven in Es-majeur. “Aan die toonsoort kleeft iets heldhaftigs, de stukken hebben een soort heldenstatus, maar achter het masker van een held ligt vaak een heel scala aan emoties. Ondanks de stoere attitude maken we in de gespeelde muziek kennis met alle onzekerheden, angsten en wanhoop die achter het masker verstopt zitten.”

Dirigent

Pim Cuijpers studeerde orkestdirectie aan het conservatorium van Amsterdam bij de dirigenten Ed Spanjaard en Lucas Vis. Hij studeerde in 2016 af met een negen als beoordeling en ontving een lovend juryrapport. Hij volgde verschillende masterclasses in binnen- en buitenland. Cuijpers assisteerde dirigenten als Ed Spanjaard, Ivan Meylemans, Bas Wiegers en Antony Hermus, onder meer bij producties van het Orkest van het Oosten, de Dutch National Opera Academy (DNOA), de Nederlandse Reisopera en Het Gelders Orkest.

Solist

Mees Vos (Amsterdam,1994) begon op zesjarige leeftijd met hoorn spelen. Op zijn twaalfde ging hij naar de Jong Talent Afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na het succesvol afronden van zijn bachelor studie aan het Conservatorium van Amsterdam, studeerde hij verder aan de Franz Liszt Hochschule für Musik Weimar en volgde hij masterclasses bij gerenommeerde docenten.
Nog tijdens zijn studie in Weimar werd hij aangesteld als solo-hoornist bij de Staatskapelle Weimar. Daarnaast vervangt hij regelmatig bij toonaangevende orkesten in binnen- en buitenland. Hij speelde onder dirigenten als Valery Gergiev, Iván Fischer en Jaap van Zweden. Sinds 2020 is Vos als hoofdvakdocent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast is hij werkzaam als solohoornist van het Phion.
Cuijpers: “Het leuke van Mees is dat hij de eerste drie jaar in ons orkest meespeelde en nu, als oudgediende en tophoornist, soleert.”

Concerten

Het gratis concert in Amphion in Doetinchem, een try-out, vindt plaats op vrijdag 20 augustus, aanvang 20.15 uur.

Op zaterdag 21 augustus, aanvang 20.15 uur, is het concert in de Hanzehof in Zutphen, kaarten 20 euro, voor jeugd tot en met 18 jaar en studenten 12 euro 50.
In Amsterdam wordt op zondag 22 augustus, aanvang 20.15 uur, opgetreden op de overdekte binnenplaats van het Scheepvaartmuseum.
Reserveren kan via de sites van de culturele instellingen of via www.nederlandssymfonieproject.nl.

Op 12 september doet het orkest mee aan ‘Festival Klassiek op het Amstelveld’ dit jaar in Studio 150 in Amsterdam. Dit concert is online via livestream te volgen. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant