André Scheink kreeg de kampioenssjerp omgehangen. Foto: PR
André Scheink kreeg de kampioenssjerp omgehangen. Foto: PR

André Scheink gekroond tot koning na vierhonderd keer knallen

EIBERGEN - Het vogelschieten in Eibergen is een traditioneel element van de najaarskermis. Plaats van schieten is zondag het Open Lucht Theater. Alleen met de corona-QR-code of een testbewijs kan men binnen komen. Boven de ingang prijkt de dan nog ongeschonden vogel die deze middag het loodje zal leggen. De vogel is opgebouwd uit populierenhout en kleurig afgewerkt met bloemkopjes.

Door Rob Stevens

Het is André Scheink die uiteindelijk het schot lost waarmee het laatst overgebleven deel van de vogel naar beneden wordt gehaald. De kop is dan al ten prooi gevallen aan Arjan Berends. En de staart valt na een schot van Berrie Bomers, terwijl de linkervleugel door Sanne Smeenk en de rechtervleugel door Mirko Wittebroek in neergehaald. En tenslotte dus het restant van de vogel door André Scheink, die daarmee de koningstitel grijpt. 

Het had wel enige tijd nodig. Er waren maar liefst vierhonderd schoten voor nodig, voordat ook het laatste deel van de vogel naar beneden kwam.

Het openingsschot was traditioneel afgevuurd door de oude schutterkoning die daarna traditioneel zijn kampioenssjerp moet inleven en dan ook weer een gooi naar verlenging van zijn titel kan doen.
Vorig jaar is er niet geschoten. De schutterskoning van twee jaar geleden, Timo Somhorst, lost daarom om drie uur zijn schot. Een bloemblaadje dwarrelt langzaam naar beneden. Vervolgens is de beurt aan de burgemeester Joost van Oostrum. Een geoefend schutter omdat hij immers in veel buurtschappen het openingsschot lost. Zijn schot heeft echter geen zichtbaar effect op de vogel. Vierhonderd schoten later is de nieuwe schutterskoning bekend. In sommige buurtschappen kan een koning ook keizer worden, als deze de wedstrijd wint waarin louter door koningen wordt gestreden.

Het vogelschieten gebeurt met een 9 millimeter karabijn, die min of meer is vastgezet in een vaste stellage. Dat is misschien maar goed ook, het festijn gaat zondagmiddag gepaard met een lekker zonnetje en het nodige bier. De karabijn is een vuurwapen waarmee met scherp wordt geschoten. Er wordt gevuurd met kogels die bestaan uit koperen hulzen gevuld met kruit, afsloten met een puntige loden prop. Gemiddeld zijn zo’n drie- tot drie-en-een-half honderd kogels nodig voordat de nieuwe schutterkoning bekend is. Dat waren er dit jaar een paar meer, wellicht omdat vanwege de coronaperikelen de vorige editie van het vogelschieten voor de schutters alweer een hele tijd geleden was.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden