Rikie Wormgoor bedankt Jan Terlouw. Foto: Rob Stevens
Rikie Wormgoor bedankt Jan Terlouw. Foto: Rob Stevens

Jan Terlouw ‘verhaalt ’ voor Vrouwen van Nu

Algemeen

EIBERGEN - Jan Terlouw was donderdag in Eibergen op bezoek bij de Vrouwen van Nu. Om te vertellen over zijn leven. Het was de eerste bijeenkomst van de afdeling van Vrouwen van Nu na een lange corona-periode van geheelonthouding. De afspraak met Jan Terlouw stond oorspronkelijk maart vorig jaar gepland.

Door Rob Stevens

Voorzitter Rikie Wormgoor opent de bijeenkomst met de mededeling dat de bijeenkomst deze keer in de Oude Mattheüs is georganiseerd om beter aan de corona-voorwaarden te kunnen voldoen. Wormgoor: “Het is fijn dat we elkaar weer kunnen ontmoeten en zo gezelligheid ervaren.” De leden hebben er duidelijk zin in.

Terlouw begint zijn verhaal met de opmerking dat de Oude Mattheüs voor hem, als oudste zoon van een dominee, wel een omgeving is die hem ligt. Terlouw wordt binnenkort negentig. Hij gaat zitten en begint te verhalen.

Terlouw: “Het leven is onvoorspelbaar. We slapen, werken en hebben vrije tijd. Het laatste is het minst voorspelbaar. Neem het schrijven, ik hield er niet van. Ik voelde me meer thuis in de exacte vakken, dan hoef je niet te schrijven. Maar ik was wel dol op verhalen. Tien jaar lang heb ik mijn kinderen zelf verzonnen verhalen verteld voor het slapen gaan. Tot mijn vrouw zei: ‘Jan, weet je wel dat je fantasie hebt. Dat je enorm bent gegroeid? Schrijf ze eens op!’ De eerste uitgever zag er helemaal niets in, een tweede ook niet veel. Mijn vrouw zei meteen dat ze er helemaal naast zaten. Een van de uitgevers nam de gok om mijn boek uit te geven nadat hij het had voorgelezen voor zijn kinderen. Die waren wel enthousiast. Het jaar erop won ik de gouden griffel voor het beste jeugdboek. En het jaar erop weer! Met Oorlogswinter en De koning van Katoren. Zo kan het leven verlopen dames, het leven is onvoorspelbaar.”

Vervolgens vertelt Terlouw over zijn ervaringen in de oorlog als jonge jongen, als wis- en natuurkundige en als politicus. En hoe die ervaringen hun plek vonden in zijn jeugdboeken. Zoals hij voor de zaal vanuit zijn stoel vertelt, zie je hem ook zo aan het bed-einde van zijn kinderen zitten en vertellen. Helemaal als hij na de pauze uit eigen werk het levensverhaal van een kalkoen tijdens ‘Thanksgiving’ voorleest, met veel dictie, wisselingen in stemvolume en tempowisselingen.

Terlouw heeft veel ervaringen een vertaling gegeven in zijn boeken. Tal van (politiek)maatschappelijke problemen zijn thema’s voor zijn boeken geworden. Oorlogswinter is grotendeels gebaseerd op Jan Terlouws eigen ervaringen als kind tijdens de hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog. Terlouw: “Ik wilde een spannend boek schrijven. Maar het mocht ook niet zo spannend worden dat kinderen zouden denken: “Jammer dat ik het niet heb mee gemaakt.” Zijn boek ‘Pjotr: vrijwillig verbannen naar Siberië’ schreef hij na een politieke reis naar Rusland. In 2015 verscheen de roman die hij samen met zijn dochter Sanne schreef ‘Een huis met een seriemoordenaar’, over de tot levenslang veroordeelde Hans van Z., die jarenlang bij het gezin Terlouw over de vloer kwam. Terlouw: “Een eng idee dat een huisvriend later een seriemoordenaar blijkt. Maar ik herinner me nog wel dat zowel mijn vrouw als ik wel het onbestemde besef hadden dat we deze man niet alleen met onze kinderen wilde laten.”

Voorzitter Rikie Wormgoor sluit de avond af met de overhandiging van een enveloppe, een gevulde Vrouwen van Nu-tas, een fles whisky en een vleermuiskast voor in de tuin. Het lijkt erop alsof het laatste Jan Terlouw nog het meest intrigeert. Het bezoek van de charismatische Terlouw hoort misschien wel tot één van de hoogtepunten in het lange bestaan van Vrouwen van Nu in Eibergen.

Jan Terlouw leest voor. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant