Afgelopen zaterdag kreeg Hans Keuper in Eibergen de Sluiterpenning uitgereikt door juryvoorzitter Diana Abbink. Foto: Gerard Mühlrad

Afgelopen zaterdag kreeg Hans Keuper in Eibergen de Sluiterpenning uitgereikt door juryvoorzitter Diana Abbink. Foto: Gerard Mühlrad

Hans Keuper winnaar Willem Sluiter Prijs

Algemeen

EIBERGEN - “Uit de verrassende hoeveelheid en variatie aan initiatieven die zijn voorgedragen voor de Willem Sluiterprijs, was het moeilijk om een keuze te maken”, sprak Diana Abbink, voorzitter van de Willem Sluiter Prijs die zaterdag 18 september in De Oude Mattheüs in Eibergen werd uitgereikt. “Maar er kan er maar één de winnaar zijn en dat is Hans Keuper. Veelzijdige ‘eminence grise’ en onafhankelijk denker”, volgens het juryrapport. ”Laat wel duidelijk zijn; met heel veel waardering voor de andere kandidaten.” 

Door Joyce de Schepper

Voor die enkeling die Keuper (nog) niet kent, kortweg een karakteristiek: “Keuper is een oorspronkelijk schrijver, dichter en zanger in de Nedersaksische taal, bezingt zijn gehele leven in tekst, dicht en muziek van de Achterhoek. Inspirator en stimulator van anderen op dit gebied in de afgelopen zestig jaar. Weet zonder uitzondering alle generaties te boeien. Heeft stijl, onvervalste Achterhoekse bescheidenheid gekoppeld aan eigenheid, humor en zelfbewustheid”, aldus het juryrapport. “Niet alleen als frontman van Boh Foi Toch, maar ook vanwege jouw persoonlijke bekendheid geniet je ver over de provinciegrenzen bekendheid en ben je een boegbeeld voor de Achterhoekse taal en cultuur. Passend in de geest van Bennie te Vaarwerk. Hij was een man van geschiedenis en dat ben jij ook. We hopen dat deze prijs een aanmoediging is om door te gaan en stimuleert om nieuwe ideeën op te pakken.” 


Winnaar Hans Keuper wordt geknuffeld door zijn vrouw Rita. Foto: Gerard Mühlradt 

Brug tussen verleden en heden

Hans Keuper en zijn vrouw Rita zijn ‘alderbarstend bli-j’ met de prijs. “Heel mooi”, vult Hans aan, “maar ik meen het oprecht, het was ook prachtig voor de anderen geweest.” Een dag later heeft Keuper al een idee wat hij met de prijs gaat doen. Tijdens de coronaperiode heeft de 77-jarige Keuper niet stilgezeten. “We hebben veel muziekstukken, liedteksten en columns uitgezocht die ik ooit heb gemaakt en die zijn nu gedigitaliseerd. Ook hebben we in de studio liedjes opgenomen van jaren geleden. Er is een geordend overzicht ontstaan van de laatste dertig jaar en het zou mooi zijn om het materiaal te bundelen in boekjes. Nou wil het geval dat het uitgeven van een boekje ongeveer 5000 euro kost. Met het gewonnen bedrag kunnen we nu een eerste boekje uitgeven. Prachtig! Het idee sluit goed aan bij de ideologie van Te Vaarwerk. Hij was een man van geschiedenis én van de moderne tijd. Als historicus en archivaris, bewaarde hij de taal en sloeg met moderne digitale media de brug tussen verleden en heden.”

Je bent ‘één van d’n trop’

Van kinds af aan stroomt de Achterhoekse taal en cultuur door de aderen van Hans Keuper. “Van huis uit heb ik meegekregen dat het belangrijk is om te beseffen waar je vandaan komt. En dat het belangrijk is om ‘één van d’n trop te zijn’, wat wil zeggen dat je niet meer of minder bent dan een ander en dat je elkaar nodig hebt.” Ook tijdens zijn studie biologie in Utrecht droeg Hans Keuper vijftig jaar geleden zijn grote liefde voor de Achterhoekse taal uit en daar is hij nooit mee opgehouden. Juryvoorzitter Abbink: “Delen loopt als een rode draad door alle ingezonden projecten; het delen van kennis, ervaringen, mooie beelden, muziek, geschiedenis en andere vormen van regionale cultuur. Heel Achterhoeks, bescheiden, niet hoog van de toren. Met elkaar en met bezoekers van de Achterhoek, meestal grotendeels op vrijwillige basis, op eigen initiatief, uit passie en liefde voor de Achterhoek.” Aan Keuper het laatste woord: “Je kùnt het niet alleen en ik wíl het ook niet alleen”, zegt hij.


Winnaar Hans Keuper tijdens de feestelijke prijsuitreiking in de eeuwenoude Matthëuskerk in Eibergen. Foto: Gerard Mühlradt

Willem Sluiter Prijs

Een of meerdere personen, een vereniging, stichting, organisatie of bedrijf. Kortom; wie de Achterhoek op een positieve manier voor het voetlicht brengt, maakt eens in de vijf jaar kans op de Willem Sluiter Prijs. Het kan gaan om één of meerdere personen, een vereniging, stichting, organisatie of bedrijf. De prijs is genoemd naar dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673). Zijn dichtregels ­– Waer iemant duisent vreugden soek, Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek – spreken voor zich als het gaat om zijn verbondenheid met de Achterhoek. Naast een geldbedrag van 5.000 euro krijgt de prijswinnaar een door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde ‘Sluiterpenning’ met de dichtregels als randschrift gegraveerd. Bennie te Vaarwerk nam het initiatief tot oprichting van de Stichting Willem Sluiter Fonds. En hij deed meer. Met een legaat maakte Te Vaarwerk het bovendien mogelijk deze prijs iedere vijf jaar nog zeker een halve eeuw uit te reiken. De Willem Sluiter Prijs voor de Achterhoek telde maar liefst 42 inzendingen waaruit de onafhankelijke jury een shortlist samentelde van tien genomineerden. Uiteindelijk werd daaruit de winnaar gekozen. De jury (op alfabetische volgorde) bestond uit: Diana Abbink, Gerda Brethouwer, Ester van de Haar, Angelique Krüger, Gerwin Nijkamp, Hans Martijn Ostendorp en Sebastiaan Roes. 

De tien genomineerden in willekeurige volgorde:

Hans de Beukelaer
Hans Keuper
Van der Lugt Stichting
Maurits Steverink
Mooie Achterhoek
Museum STAAL
Organisatie Slag om Grolle
Stichting HelemaalGroen
Stichting Koppelkerk
Stichting Pak An

Op de website van de organisatie is de videoregistratie van de prijsuitreiking te bekijken. Daar is ook het volledige juryrapport in te zien.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant