<p>Zespri-stand met rechts Ton Theunissen. (Foto: Rob Weeber) </p>

Zespri-stand met rechts Ton Theunissen. (Foto: Rob Weeber)

Kiwi verkoopt zichzelf op Berkellandse weekmarkten

NEEDE - Als iemand de naam Chiquita roept, dan weet je direct dat het om een banaan gaat. Bij de naam Zespri echter zullen weinigen weten dat het om een kiwi gaat. Toch is dit Nieuw-Zeelandse merk het grootste ter wereld als het om kiwifruit gaat. Om de kiwi en bijbehorende merknaam meer te promoten, is er een tour gepland langs de weekmarkten in geheel Nederland. Dinsdag 21 september stond de kraam in Neede. Op 22 september werd Borculo bezocht en op 24 september Ruurlo. Op dinsdag 28 september is Eibergen nog aan de beurt. 

De oorsprong van de kiwi ligt in China. Het fruit heette daar Yang taco. Pas in 1904 werd de kiwi via de import van zaden in Nieuw-Zeeland geïntroduceerd onder de naam ‘Chinese kruisbes’. In 1954 werd die naam in kiwi veranderd, afgeleid van de nationale vogel die ook klein, bruin en harig is. Later werd ook de gele variant op de markt gebracht.
Ton Theunissen is werkzaam voor het Europese hoofdkantoor in Berchem bij Antwerpen en verantwoordelijk voor retail activiteiten in de Benelux. “Het merk Zespri is een coöperatie van 2400 Nieuw-Zeelandse telers. Gezamenlijk leveren zij meer dan 30 procent van de wereldhandel. Omdat het merk nog relatief jong is, het ontstond in 1997, is de naamsbekendheid nog niet heel groot. Daarom zijn we een promotietour gestart. Onder meer doen we alle weekmarkten in Nederland aan.”

Proeven
Wie dinsdag op de markt in Neede kwam kon de stand niet over het hoofd zien. Doel van de stand is de klanten kennis te laten maken met de kiwi. De verkoop van het fruit geschiedt uitsluitend via de betreffende groenteboeren op de markten. Naast het proeven van de kiwi’s mocht men ook een draai aan het rad van fortuin geven voor een leuk prijsje.
Tevens werden handige tips gegeven voor het langer bewaren of juist sneller laten rijpen van het fruit. “Om het rijpen te versnellen, kun je de kiwi’s op kamertemperatuur in een papieren zak met appels, peren, bananen of sinaasappels erbij bewaren,” geeft Ton aan. “Belangrijk is wel dat de zak buiten het zonlicht wordt gehouden. Het rijpen wordt vertraagd door de kiwi’s in de koelkast te bewaren, maar dit keer uit de buurt van ander fruit.”
Kiwifruit is zeer gezond en voedzaam. Het bevat veel vitamine C, mineralen en vezels en is goed voor de spijsvertering. Niets voor niets wordt de kiwi in veel gerechten verwerkt. Meer informatie over het koken met kiwifruit op de website.


www.zespri.com/nl-BE

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden