Kunstenaars van de ‘Open ateliers in de regio’: (vlnr) Gé Veltmaat, Ria Veltmaat, Marlies Swarttouw en Anton ter Braak. Foto: Rob Weeber
Kunstenaars van de ‘Open ateliers in de regio’: (vlnr) Gé Veltmaat, Ria Veltmaat, Marlies Swarttouw en Anton ter Braak. Foto: Rob Weeber

Mini-route langs variëteit aan kunst moet weer reuring brengen op de ‘zuidas’

Algemeen

Open ateliers in de regio

Door Rob Weeber

NEEDE - De herfstvakantie is bij uitstek een week waarin op kunstgebied veel georganiseerd wordt. Diepenheim bijvoorbeeld organiseerde daarin ‘Kunstmoment Diepenheim’, een kunstmanifestatie waaraan ook kunstenaars uit Berkelland deelnamen. De verschuiving van deze manifestatie naar het voorjaar was voor Anton ter Braak aanzet tot een eigen initiatief onder de naam ‘Open ateliers in de regio’.

De bedoeling was meer reuring aan de Noordijkerveldweg te krijgen. “De coronasituatie had veel kunstinitiatieven stilgelegd en ik kreeg weer de behoefte om naar buiten te treden,” licht Ter Braak zijn initiatief toe. “Gelukkig wilde mijn ‘buurvrouw’ Marlies Swarttouw ook meedoen en niet veel later sloten ook Ria en Gé Veltmaat aan. Samen met een aantal bevriende kunstenaars die ieder van ons op eigen terrein heeft uitgenodigd, is er zo een interessante mini-route ontstaan met gevarieerde kunst van diverse materialen.”

Zelf heeft de beeldend kunstenaar en bronsgieter Dinie Nomden en Pieter Oostlander uitgenodigd. Dinie Omden is bekend geworden door haar lange, smalle panelen. Door de panelen in te gieten in kunsthars ontstaat er een geheel nieuwe beleving van het materiaal. Pieter Oostlander is beeldhouwer en zal tijdens de ‘Open ateliers in de regio’ ook zelf aan het werk zijn.

Schilderes Marlies Swarttouw ontvangt Heleen van Ulden en de Oekraïense kunstenaar en glasblazer Andriy Petrovskiy. “Petrovskiy werkt met zelf geblazen glas. Voordat hij bij mij poseert, gaat hij naar de glasfabriek in Leerdam om glas te blazen. Heleen is beeldend kunstenaar en grondlegger van het House of Arts Woerden.”
Bij schilderes Rita en fotograaf Gé Veltmaat (Arti-Rita) exposeert ook Annejet Stekelenburg uit Nijverdal. Zij creëert zonder vooraf-schets of plan beelden uit steen, waarbij ze haar dagelijkse ervaringen als uitgangspunt neemt. Naast Annejet zullen ook beeldhouwer Dolf en keramiste Louise Bierhuizen uit Borculo aanwezig zijn.

De ‘Open ateliers in de regio’ wordt gehouden van vrijdag 22 tot en met zondag 24 oktober en is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Bezoekers voor Marlies Swarttouw kunnen een week langer van alle mooie kunst genieten. Haar atelier is geopend tot en met zondag 31 oktober.
Alle drie wonen aan de ‘zuidas’ van Diepenheim, op de grens Berkelland-Diepenheim. Het atelier van Marlies Swarttouw is gevestigd aan Noordijkerveldweg 10 te Neede. Anton ter Braak is gevestigd aan Noordijkerveldweg 20 en Arti-Rita bevindt zich aan ‘t Schoman 19 in Diepenheim.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant