Gerard en Riki Effting, met burgemeester Van Oostrum, na de plechtigheid. Foto: Peter Vorderman
Gerard en Riki Effting, met burgemeester Van Oostrum, na de plechtigheid. Foto: Peter Vorderman

Koninklijke onderscheiding voor molenaar Gerard Effting

Naast Agneta ook Zonnebloem en zwembad

Door Peter Vorderman

RUURLO – De Ruurlose molen Agneta stond afgelopen zaterdagmiddag gepavoiseerd (versierd met vlaggetjes) in de vreugdestand, ter ere van de uitreiking van een Koninklijke onderscheiding aan molenaar Gerard Effting. Naast gediplomeerd molenaar en zaagmeester is hij vanaf het eerste uur ook ruim twintig jaar secretaris geweest van de stichting ‘Vrienden van de molen Agneta’. Hiernaast heeft Effting zijn sporen verdiend bij ‘De Zonnebloem’ Regio Oost Achterhoek en het Ruurlose zwembad ‘De Meene’. Gerard Effting staat niet graag in de belangstelling, maar toonde zich toch zichtbaar in zijn nopjes met deze eervolle onderscheiding en de waardering die hem te beurt viel.

Nietsvermoedend kwam Gerard Effting (73) zaterdag naar de molen. Het was geen alledaagse molendag voor hem, want hij was met zijn echtgenote Riki naar de Agneta geroepen, om in een ontspannen sfeer stil te staan bij zijn langdurige inzet voor de molen. Zo is Effting vanaf de oprichting van de stichting ‘Vrienden van de molen Agneta’ ruim twintig jaar secretaris geweest. Deze functie heeft hij recent overgedragen aan Gerrit Denneboom, maar hij blijft wel actief op de molen. Effting had niet in de gaten dat zich achter zijn rug op het grasveldje naast de molen een aantal genodigden en burgemeester Joost van Oostrum verzamelden. Stichtingsvoorzitter Jelle Wierda begon de feestelijke bijeenkomst met het verwelkomen van de al aanwezige molenaars en vrijwilligers. Toen kwamen plotsklaps de genodigden de molen binnenstappen, kort daarop gevolgd door de burgemeester en kabinetsmedewerker Carolien Geverink-Jansen. Het gezelschap bestond inmiddels uit een kleine zestig mensen. Toen viel het kwartje en begon Gerard wat zenuwachtig op zijn stoel te schuiven.

Zonnebloem
In zijn toespraak roemde de burgervader de maatschappelijke verdiensten van Effting: “U heeft vanaf het eerste uur een groot hart voor de Agneta en u weet heel veel van molens. Sinds 1999 bent u actief als vrijwilliger, later als secretaris, gediplomeerd molenaar en zaagmeester. Het beheer van de molen, het dagelijks onderhoud en kleine reparaties, maar ook de roosters van de vrijwilligers, het regelen van groepsbezoeken en de opleidingen zijn bij u in goede en vertrouwde handen. Ook was u zeven jaar bestuurslid van De Zonnebloem Regio Oost Achterhoek. U organiseerde de activiteiten en begeleidde de regio- en bootvakanties. U deed er alles aan om de gasten een leuke vakantie te bezorgen. Hiernaast kan de Stichting Zwembad Ruurlo al lange tijd op uw ondersteuning rekenen. Hierbij gaat het om gevarieerde onderhoudswerkzaamheden, als toezichthouder op het zwemmen en deelname aan de zogenaamde Groenploeg die het park en ‘het groen’ onderhoudt. Dit zijn onmisbare activiteiten voor een openluchtzwembad. Maar daarmee houdt het niet op. In een verder verleden was u bestuurlijk actief voor de Scouting in Hengelo (Ov), de ouderraad van een basisschool, lid van het kerkbestuur van de Sint Willibrord Parochie en mede-oprichter en bestuurslid van de badmintonvereniging Ruurlo.”
Van Oostrum sloot af met de opmerking dat al die activiteiten voor de samenleving ook Koning Willem-Alexander niet waren ontgaan, gevolgd door de overbekende zinsnede dat het ‘daarom Zijne Majesteit heeft behaagd’ Gerard Effting te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij onderstreepte zijn felicitaties met een mooie ruiker voor Efftings echtgenote Riki.

Zaagwerk
Hierna nam regiovoorzitter van De Zonnebloem Vincent Elferink (69) het woord om Gerard te feliciteren met de eer die hem te beurt is gevallen. Tijdens de vakantiereizen sliep hij om doelmatigheidsredenen altijd met Gerard op één kamer. Hij kreeg de lachers op zijn hand met de opmerking dat hij zich al vaak had afgevraagd waar Gerards liefde voor de molen en het zaagwerk eigenlijk vandaan kwam. Maar dat hem dat geheel duidelijk werd toen hij met Gerard op één kamer sliep: “Die man zaagt dag en nacht.”

Heeft ontzettend
veel voor de
molen gedaan
en staat altijd
klaar

Voorzitter Wierda benadrukte in zijn felicitatie nog eens de maatschappelijke betrokkenheid van Gerard, alleen voor de molen al gedurende 22 jaar. “Hij is een van de drijvende krachten, heeft ontzettend veel voor de molen gedaan en staat altijd klaar. Als iemand het heeft verdiend, dan hij wel.” Een stellingname die breed door de Agneta-vrijwilligers wordt onderschreven. Wierda verraste kabinetsmedewerker Carolien met een bloemetje, als dank voor haar begeleiding van het aanvraagproces voor de onderscheiding. De dubbelfeestelijke gebeurtenis werd in een gemoedelijke molenaarssfeer afgesloten met een hapje en een drankje in de gezellig ingerichte zagerij van de Agneta.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden