<p>Boerderij De Ribbert van de familie Buunk aan de Kaaldijk zal komend weekeinde evenals in 2017 weer sfeervol met de nodige decoraties uitgelicht zijn tijdens &#39;Broek en Bruil verlicht&#39;.. Foto: PR.&nbsp;</p>

Boerderij De Ribbert van de familie Buunk aan de Kaaldijk zal komend weekeinde evenals in 2017 weer sfeervol met de nodige decoraties uitgelicht zijn tijdens 'Broek en Bruil verlicht'.. Foto: PR. 

Het is zeker de moeite waard om er even op uit te trekken

Buurtschappen Broek en Bruil komend weekeinde volop in het licht

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Komend weekeinde zijn de Ruurlose buurtschappen De Bruil en ‘t Broek in de ban van de vijfde editie van ‘Broek en Bruil verlicht’. Naar schatting zullen vrijdag- 15, zaterdag- 16 en zondagavond 17 oktober tussen de 225 en 250 woningen/boerderijen en/of objecten verlicht zijn op de 45 kilometer lange route die beide buurtschappen doorkruist. Ook de toneelverenigingen uit beide buurtschappen: Tot Nut en Genoegen (‘t Broek) en Steeds Beter (De Bruil) dragen hun steentje bij evenals de kinderen van openbare basisschool De Driesprong die speciaal voor deze verlichtingsroute een heus ‘houtdorp’ hebben gebouwd.

Een van de creatieve deelnemers aan de verlichtingsroute zijn Irma (51) en Wim (55) Buunk. Hun karakteristieke Achterhoekse woonboerderij De Ribbert daterend uit 1879 staat op de hoek van de Kaaldijk en de Ribbertsteeg in buurtschap De Bruil. Ook dit jaar zal de woonboerderij sfeervol uitgelicht zijn met de bijbehorende decoraties. “We vinden het leuk om mensen te plezieren”, zegt het tweetal en Irma kan haar grote hobby bloemschikken toepassen in de creaties.
De ligging van de boerderij leent zich bij uitstek hiervoor. De woonboerderij ligt namelijk aan een kronkelende zandweg. De zandweg wordt vanaf de Beemersteeg al verlicht met waxinelichtjes op houten paaltjes. Dat geeft al een prachtig aanzicht als men de boerderij nadert. “Meestal bedenken we een thema. In 2009 hadden we ‘Oogsttijd’, in 2013 waren het ‘Spreuken en in 2017 was het thema ‘Van boerderij naar kinderspeelboerderij’. Dit jaar staan kinderliedjes centraal, gerelateerd aan mijn werk als gastouder”, zo vertelt Irma. Zo zullen onder meer drie kleine kleutertjes op een hek zitten, wordt de vraag gesteld ’Boer wat zeg je van mijn kippen’ en zal het liedje ‘Draai het wieltje nog eens om’ ook voorbij komen. Kortom; Irma en Wim kunnen hun creativiteit volop kwijt. Eerst hadden ze voor het thema ‘Normaal’ gekozen. “We zijn fan van deze Achterhoekse formatie. Omdat het optreden in Lochem dit jaar ook weer niet doorging hadden we het ludieke idee geopperd om met een aantal vrienden Normaal te gaan playbacken in een tent in het weiland. Maar daar hebben we toch van afgezien.” Drie avonden steeds vier mensen weten te strikken was wat hun tegenhield.

Motivatie
Woensdagavond leggen Irma en Wim de laatste hand aan het plaatsen van de lampen en de decoraties. “De verschillende objecten moeten niet te ‘hard’ of te ‘zacht’ worden belicht. Ook de kleurstelling van de lampen is van belang. Dat vergt wat tijd. Maar dat hebben we er graag voorover”, aldus het tweetal. Wim en Irma hebben er weer zin in om er wat moois van te maken net zoals vele buurtbewoners. Irma weet van buurtbewoners, onder andere aan de Morsdijk, dat ze ook al flink aan het klussen zijn om er weer wat moois van te maken. “Want we doen het samen en niet alleen. Met ons allen proberen we er weer een vermakelijke tocht van te maken.” De motivatie van de verschillende buurtgenoten klinkt Linda Olthuis van de commissie die de verlichtingsroute namens de buurtvereniging De Bruil en Omstreken en ‘t Broek en Omstreken organiseert dan ook als muziek in de oren. “Hopelijk vinden komende vrijdag-, zaterdag- en zondagavond velen de weg naar ‘t Broek en De Bruil. Het is zeker de moeite waard om er even op uit te trekken.”

Starten
Alle drie avonden kan er tussen 19.30 en 21.00 uur gestart worden op twee locaties om spreiding van de deelnemers te krijgen: namelijk aan de Muldersweg (ingang Haarweg) en aan de Branderveenweg (ingang Goudvinkendijk). Bij de startpunten zijn routeboekjes verkrijgbaar voor 5 euro per vervoersmiddel. De route zal ook door pijlen worden aangegeven. Onderweg is er de mogelijkheid om een lekkere versnapering voor in de auto te kopen. Aanwonende die mee doen aan de verlichtingsroute maken kans op een mooie prijs. De verlichte objecten en de creativiteit worden namelijk beoordeeld door een groep juryleden vanuit ‘Diekhook in ’t Lech’. In beide categorieën zijn drie prijzen te verdelen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden