Feest bij de Zonnebloem-afdeling Beltrum, die dit jaar vijftig jaar bestaat. Foto: PR
Feest bij de Zonnebloem-afdeling Beltrum, die dit jaar vijftig jaar bestaat. Foto: PR

Vijftigjarige bestaan Zonnebloem mocht niet ongemerkt passeren

BELTRUM - Op 3 juli 1970 werd de Zonnebloem-afdeling Beltrum opgericht. Dit gegeven maakte van 2020 een jubileumjaar. Hiervoor was er al een draaiboek met een mooi programma klaar, maar helaas kon dit vijftigjarige jubileum ten gevolge van de coronapandemie niet worden gevierd. 

Nog steeds bepaalt deze pandemie het leven van alledag. Inmiddels kon er echter ondanks beperkende maatregelen, als de QR-code of testen, toch een middag worden georganiseerd om dit heugelijk feit te vieren. Vijftig jaar Zonnebloem in Beltrum is gevierd met de gasten en (oud-)vrijwilligers.
Zaterdagmiddag 23 oktober was er een feest met een drankje en een heerlijk diner voor de gasten. De muzikale omlijsting werd live verzorgd door de Moochers Tribute band. Deze middag vond plaats bij café-zaal Dute in Beltrum.
Op zaterdag 30 oktober werden de (oud-)vrijwilligers in het zonnetje gezet met een gezellige middag. Deze vond ook plaats bij café zaal Dute: voorzien van een drankje en een buffet met achtergrondmuziek uit de jaren ‘60-‘70-‘80.

Groeikracht
Vlak na de Tweede Wereldoorlog op 3 september 1945 start radiomaker Alex van Wayenburg bij Radio Herrijzend Nederland een programma speciaal voor ouderen, zieken en gehandicapten. Hij noemt het; ‘Radio ziekenbezoek de Zonnebloem’, omdat hij zieken de eigenschap van deze bloem wil voorhouden: een zonnebloem richt zich altijd naar de zon en ontleent aan het zonlicht haar groeikracht. En zo ontstond in 1949 de Landelijk vereniging de Zonnebloem en de oudste tak van de Zonnebloem; het bezoekwerk.
En nog altijd is dit het belangrijkste onderdeel van de Zonnebloem; bezoeken van de gasten in tijden van ziekte, eenzaamheid of voor zomaar een praatje. Nog altijd zijn de Zonnebloem-vrijwilligers er voor iedereen, ongeacht welke relatievorm, geloof of huidskleur. Nadat de landelijke Zonnebloem goed begon te werken en er op vele plaatsen een afdeling werd opgericht, kwam ook Beltrum in beeld. Op 3 juli 1970 was de Zonnebloem Beltrum een feit. De oprichtingsvergadering werd gehouden bij café de Kemper en een vijftiental medeburgers waren daarbij aanwezig.

Momenteel bestaat de Zonnebloem Beltrum uit 23 vrijwilligers. Wat heeft de Zonnebloem Beltrum zoal gedaan in die halve eeuw? Een greep uit het archief toont zaken als: Collecteren bij bruiloften en partijen; om in de beginjaren geld in kas te krijgen werd er besloten bij huwelijken en 25-jarige feesten te collecteren. Daarvoor werd het bruidspaar benaderd of dit was toegestaan en de eerste opbrengst was 67,30 gulden.
Wie kent niet het bord met de stoffen zonnebloem in het midden? Loten verkopen; om nog meer geld in kas te krijgen werden er loten verkocht. Dit gebeurde op eigen initiatief van het bestuur. In 1969 is de landelijke stichting de Zonnebloem gestart met de loterij, met als hoofdprijs een DAF 44 Comfort. Dit is nog steeds een jaarlijks terugkerend fenomeen, waarbij de vrijwilligers langs de deuren gaan met hun loten, maar ook de moderne methodes worden toegepast, als digitaal bestellen en betalen met de QR-code.

Schoorsteen
Aktie Zon in de schoorsteen; Velen kennen dit ongetwijfeld nog. Vanaf 1946, werd er jaarlijks gevraagd een pakje te maken tijdens de Sinterklaas-periode met een rijmpje of een briefje. Daarbij gingen alle pakjes vanuit Beltrum naar de regio Losser, Glanerbrug, Delden en Goor. De afdelingen daar maakten pakjes voor de inwoners van Beltrum. In 1995 is besloten om dit te stoppen en zelf binnen de afdeling Beltrum zorg te dragen voor de Sinterklaas presentjes.
Welfare; hierbij maakten de mensen uit Beltrum en de bewoners van Hassinkhof prachtige werkstukken die jaarlijks werden verkocht. De opbrengsten werden gebruikt om nieuwe materialen van te kopen.
Op Nationale Ziekendag; jaarlijks gehouden in het tweede weekend van september, wordt er nog altijd een viering in de kerk gehouden met daaraan gekoppeld een thema. Hierna kan er door de parochianen een bloemstuk meegenomen worden om te bezorgen bij zieke inwoners.

In al die jaren
zijn alle
vrijwilligers
altijd heel
hard aan het
werk geweest

Met carnaval bezoeken jaarlijks de prins en adjudant samen met twee vrijwilligers van de Zonnebloem een aantal inwoners van Beltrum, vergezeld van een attentie in de vorm van een fruitmand. De Verjaardagsactie, waarbij vroeger de tachtigjarigen al een cadeau kregen; dit zijn inmiddels de 85-jarigen geworden. Daarnaast krijgen de 80-jarigen nu een verjaardagskaart. Vele soorten cadeaus zijn in de jaren langs gekomen; zoals eau de cologne, aftershave, koekjes, chocolade, koffie, zakdoeken, enzovoort.

Lange lijst
In al die jaren is er een lange lijst van activiteiten voorbij gekomen; naast de zojuist genoemde kunnen onder meer worden genoemd het werven van donateurs, ziekentridium in Groenlo, koopavonden bij V&D, vakanties, boottochten, kerstmiddagen, samenloop voor hoop; voor KWF-kankerbestrijding.

In al die jaren zijn alle vrijwilligers altijd heel hard aan het werk geweest. Niet altijd alleen als algemeen vrijwilliger, maar velen hebben ook nog een bestuursfunctie vervuld. Van secretaris tot voorzitter of in de regio als bestuurder. Daarnaast zijn veel van de vrijwilligers ook heel lang vrijwilliger geweest van de Zonnebloem Beltrum; niet zelden zijn er jubilarissen van 10, 15 of 20 of zelfs 25 jaar of nog langer met soms zelfs uitschieters dertig jaar en meer. Volgend jaar zijn er twee vrijwilligers die er dan veertig (!) jaar bij zijn. In 2018 is een vrijwilliger gestopt met haar werkzaamheden, na ruim 48 jaar bij de Zonnebloem Beltrum: in 2006 heeft de betreffende vrijwilliger al een lintje hiervoor gehad.

Lichtpuntjes
En vrijwilliger zijn is geen vrijblijvendheid. Want allen zijn de lichtpuntjes en van onschatbare waarde. Hun werk zorgt voor warmte in de maatschappij, en dat alles belangeloos, met een zachte blik en een vriendelijk woord. Niemand is overbodig en elke vrijwilliger is nog altijd hard nodig. Vandaar dat de festiviteiten rond het jubileum, ook al was het een jaar later, toch zijn gehouden. Ze hebben er lang op moeten wachten en het diende verschillende malen te worden uitgesteld, maar het afdelingsbestuur stelt dat beide feestmiddagen zeer geslaagd zijn.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden