Amnesty laat Berkelland meeschrijven tegen onrecht

BORCULO - Amnesty International Berkelland vraagt inwoners van de Berkelland en omliggende gemeenten mee te schrijven tegen onrecht. In de Write for Rights-actie van Amnesty schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten. Door het schrijven van zo’n brief kan een leven veranderen.

Wereldwijd worden er jaarlijks rond 10 december - Internationale Dag van de Rechten van de Mens - miljoenen brieven geschreven voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Amnesty benadrukt dat alle hulp hard nodig is.
Dit jaar komt Amnesty International onder meer in actie voor de 16-jarige Mikita Zalatarou uit Belarus (Wit-Rusland). Hij stond op een vriend te wachten toen hij verzeild raakte in een demonstratie waar hij niks mee te maken had. Hij werd gearresteerd en ervan beschuldigd een molotovcocktail naar de politie te hebben gegooid. In gevangenschap werd hij geslagen en kreeg hij elektrische schokken toegediend, terwijl hij epilepsie heeft. Ondanks gebrek aan bewijs werd Mikita veroordeeld tot vijf jaar gevangenschap. Amnesty hoopt op Mikita’s vrijlating.
Ook wordt geschreven voor Wendy Galarza uit Mexico. Zij is een activist en demonstreerde in november 2020 voor gerechtigheid in de zaak van de moord op een vrouw die Alexis heette. Tijdens de demonstratie begon de politie te schieten en Wendy werd geraakt. Ze diende een aanklacht in tegen de politie. Maar degenen die ervan worden verdacht verantwoordelijk te zijn voor de schoten, zijn nog niet vervolgd.

Schrijven tijdens corona
De Amnesty-afdeling Berkelland hoopte weer een schrijfactie te kunnen houden in de Oude Mattheüs in Eibergen. Maar vanwege corona worden zoveel mogelijk de enveloppen met voorbeeldbrieven rondgebracht bij mensen die ze besteld hebben op: info@berkelland.amnesty.nl.
De geschreven brieven in enveloppe met adres kunnen op 11 december van 13.00 tot 17.00 uur worden ingeleverd in de Oude Mattheüs. Om 13.30 uur wordt de schrijfactie geopend door wethouder Gerda ter Denge van Berkelland. Per tafeltje kan geschreven worden met handhaving van de RIVM-regels. Ook kunnen hier onder meer kaarsen en kaarten van Amnesty worden gekocht.
Volgens Amnesty heeft het schrijven wel degelijk effect. Vaak genereren postzakken vol brieven extra aandacht om mensen vrij te krijgen of zorgen ze voor bescherming en gerechtigheid. Op de website van Amnesty zijn voorbeelden van geslaagde Write for Rights-acties terug te lezen. Zoals van milieuactivist Jani Silva uit Colombia. Zij werd ernstig bedreigd en liet Amnesty weten: “Uit de grond van mijn hart zeg ik dat ik nog leef vanwege deze actie. Die heeft hen ervan weerhouden om mij te doden, omdat ze weten dat jullie er zijn.”
Via het bovengenoemde e-mailadres is meer informatie op te vragen over de werkgroep. Ook kan men zich opgeven voor deelname aan de afdeling.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden